Družinski izlet: Vitovski hrib mimo skritega Vitovskega jezera do cerkve sv. Marije

Družinski izlet: Vitovski hrib mimo skritega Vitovskega jezera do cerkve sv. Marije (foto: DDD) DDD
25. 2. 2021

Vitovski hrib je 604 m visoka vzpetina, ki se nahaja nad naseljem Vitovlje v Vipavski dolini. Na hrib vodi več lahkih in dostopnih poti iz Vitovelj, ena izmed njih pelje tudi mimo majhnega in skritega Vitovskega jezera, edinega jezera v Vipavski dolini.

Za vzpon boste potrebovali okoli 40 minut v tem času pa boste naredili 244 metrov nadmorske višine. Na vrhu se nahaja največja znamenitost kraja romarska cerkev sv. Marije, ki so jo postavili v 14. stoletju.

DDD

Ob zares lepi vidljivosti, poleg Vipavske doline in okoliškega hribovja lahko zagledamo tudi Tržaški zaliv in celo velik del Dolomitov.

DDD


Vitovlje (okoli 500 prebivalcev) so naselje, ki leži na južnih pobočjih Trnovskega gozda nad krajem Šempas v Občini Nova Gorica. Kraj je znan tudi po kostanju, Vitovskem maronu.

DDD

Vsako leto v oktobru poteka tudi tradicionalni Praznik kostanja.

DDD

V spodnjem delu Vitovelj je še cerkev svete Lucije, ki je bila leta 1931 prezidana in povečana po načrtu arhitekta Maksa Fabianija. 

Še nekaj idej za izlet: Bukov vrh s cerkvijo Žalostne Matere Božje ali Hom nad Soro pri Medvodah ali Osolnik - kratek, a zanimiv vzpon, primeren tudi za najmlajše pohodnike