Gore letos beležijo več domačih planincev (+ glasujte za naj planinsko kočo!)

Gore letos beležijo več domačih planincev (+ glasujte za naj planinsko kočo!) (foto: unsplash) unsplash
12. 8. 2020

Oskrbniki koč opažajo, da se je za obisk slovenskih gora odločilo precej manj tujcev, a več Slovencev. Poglejmo, v katerih kočah lahko opravite spletno rezervacijo in katere so kandidatke za naj planinsko kočo 2020. 

Planinstvo je že desetletja eden izmed bolj uspešnih turističnih produktov v alpskem delu Slovenije, kot tudi v ostalih hribovitih delih dežele. Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov. 

Tradicionalno so na vrhuncu sezone najbolj obiskane koče v Triglavskem pogorju in Kamniško-Savinjskih Alpah, pa tudi tiste, ki so lažje dostopne za družine. Sicer pa je letos obisk gora in nočitev 25 odstotkov manj kot pretekla leta. Glavnino nočitev so namreč naredili tujci, teh pa je  v letošnjem letu kar za 70 odstotkov manj. K sreči opažajo povečan obisk slovenskih gostov. 

Novost: v nekaterih kočah spletna rezervacija

Od letošnjega julija je mogoče v določenih kočah v Sloveniji rezervirati nočitev preko spleta. Planinska zveza Slovenije se je priključila prilagojenemu rezervacijskemu sistemu za planinske koče, ki ga že nekaj let uporabljajo v planinskih kočah v Alpah. "Za uporabnika je bistvena prednost, da lahko v rezervacijskem sistemu vidi stopnjo zasedenosti ležišč za posamezen časovni termin. Sistem je preveden v slovenščino in omogoča lažjo rezervacijo tudi za nočitve v tujih planinskih kočah. V Sloveniji se je v sistem priključilo nekaj bolj obljudenih koč," je razložil Dušan Prašnikar iz PZS. 

Spletna rezervacija je možna v:

Glasujte za naj planinsko kočo 2020

Kaj je tisto, zaradi česar radi obiščete planinske koče in kaj cenite v njihovi ponudbi?  V okviru akcije Naj planinska koča 2020, ste obiskovalci izbrali deset finalistk za naj planinsko kočo in naj visokogorsko planinsko kočo. Za svojo najljubšo kočo lahko svoj glas še vedno oddate preko glasovnice TUKAJ.

OPOZORILO: VARNO V HRIBE!

V vrhuncu planinske sezone nikar ne pozabite osnovnih navodil varne hoje v hribe. V PZS priporočamo dobro in premišljeno načrtovanje planinske ture in uporabo ustrezne opreme. Prvi korak k varnejšemu obisku gora je načrtovanje poti ob planinskem vodniku in zemljevidu.  V

kočah, na PZS, turističnih in drugih točkah je obiskovalcem gora na voljo tudi zgibanka z napotki za varnejši obisk gora poleti v slovenščini in angleščini. V nahrbtnik naj sedaj sodita tudi zaščitna maska in manjša steklenička razkužila. Ob tem priporočamo, da se v gore odpravljajte zdravi, na naši spletni strani pa redno dopolnjujemo priporočila za izvajanje planinskih dejavnosti.đ