Hodite pol ure na dan

Hodite pol ure na dan (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2016

Namesto da hrepenite po trebušnih mišicah in oblikovanih bicepsih, ko pač nimate časa ali volje, da bi se mučili v katerem od fitnes klubov, postavite eno nogo pred drugo.

Hoja je ustvarjena za vsakogar, tudi za tiste, ki kondicijo šele nabirate ali pa se vračate v formo. Je idealna za vse, ki ne prenašate zadušljivih prostorov ali pa nimate časa za skupinske športe, potrebujete pa samo športno obutev in kakšno staro trenirko.

30 minut hoje za boljše zdravje

Le 30 minut hitre hoje dnevno bo izboljšalo

  • vaš spanec,
  • vam podarilo energijo,
  • lažje se boste znebili odvečnih kilogramov in
  • zmanjšali boste tveganje za sladkorno bolezen in raka, so pokazale ameriške raziskave.

Rezultati slednjih so pokazali, da se je od 41 udeležencev teh raziskav, ki so se znašli v skupini s povečanim dejavnikom tveganja za bolezni srca, za diabetes in možgansko kap, ob koncu osemmesečnega vadbenega programa v to skupino uvrstilo le še 27 odstotkov.

Osebe, ki so pri raziskavi sodelovale, so šestkrat na teden hodile po pol ure na dan, tiste, ki so pretekle po 30 km tedensko, pa so imele pri zmanjševanju omenjenih dejavnikov tveganja le za kanček boljše rezultate.

Bodite zmerni

Zmerna vadba skozi daljše obdobje vam bo prinesla več koristi od intenzivne dejavnosti nekajkrat na teden, ki jim navadno sledi daljše obdobje neaktivnosti.

Naj bodo vaši sprehodi poleg vsega še zabavni. Če imate radi družbo, si poiščite zanimivega partnerja za hojo, če pa cele dneve delate z ljudmi, boste morda bolj uživali v samoti. Poslušajte glasbo in raziskujte svoje naselje.

Če imate možnost si omislite psa, ki vas bo zagotovo prisilil k sprehodom, ki bodo tako še bolj živahni in veseli.

Značke: hoja