Lahko 30 minut hoje ob točno določenem času pomaga pokuriti več maščob? To pravi strokovnjak ...

Lahko 30 minut hoje ob točno določenem času pomaga pokuriti več maščob? To pravi strokovnjak ... (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2021

Hoja je odlična rekreacija. Primerno intenzivna poskrbi za dvig srčnega utripa, z njo treniramo mišice in pljuča in je ena najpreprostejših aktivnosti za uravnavanje telesne teže.

Dr. Mosley v podkastu Just One Thing vsak teden razkriva presenetljivo preproste nasvete za izboljšanje zdravja in dobrega počutja. V enem izmed podkastov sta s prof. Marie Murphy z univerze Ulster spregovorila o prednostih preprostega sprehoda.

Kot pravi dr. Mosley, hoja – kadarkoli – prinaša veliko koristi za zdravje, toda jutranji sprehod bi lahko imel še nekaj več prednosti. Zakaj, si preberite TUKAJ.

Dobro je tudi, da je tempo hoje čim hitrejši, kolikor lahko, saj se tako učinek hoje poveča za približno 50 %.  

Seveda je pomembno, da redno gibanje spremlja uravnotežena prehrana. To sta ključni sestavini, ko gre za hujšanje in ohranjanje zdrave teže.

Hoja lahko podaljša življenje

Prof. Marie Murphy je med drugim avtorica raziskave, ki je pokazala, da lahko hoja podaljša življenje. Natančneje – hitra hoja lahko podaljša življenje.

Gre za raziskavo, v kateri so analizirali več kot 50.000 oseb. Zanimalo jih je predvsem koliko so hodili in kako hitro so hodili. Nato so raziskovalci ugotavljali, kakšen vpliv je imela hoja na zdravje srca in ožilja, razvoj rakavih obolenj in smrtnost.

Ugotovili so, da hitra hoja za 24 % zmanjša tveganje za smrtnost zaradi različnih vzrokov. Podoben rezultat se je pokazal, ko je šlo za smrtnost zaradi obolenj srca in ožilja – z 21-odstotnim zmanjšanjem.

Ugotovljeno je bilo tudi, da je bil učinek hitre hoje še posebej izrazit v starostni skupini nad 60 let, kjer se je tveganje smrti zaradi srčno-žilnih obolenj zmanjšalo za kar 53 %.

Kako dolg bi moral biti sprehod, da bi opazili prve učinke?

Trenutne smernice narekujejo vsaj 30 minut hitre hoje vsak dan, pravi prof. Marie Murphy. Pri tem omeni, da lahko minute razdelite na več delov in si privoščite več sprehodov čez dan.

»Koristi bodo enake, če ne celo boljše,« pravi Marie. Tako namreč metabolizem, prekrvavitev, celo telo pravzaprav spravimo v pogon večkrat na dan in prekinemo čas sedenja. Pa tudi možganom dobro dene ta preklop.

Zato, če si lahko privoščite dva ali tri krajše sprehode na dan, je to odlično.

Kako hitro hoditi?

Srčni utrip se mora povišati, pravi prof. Marie Murphy, telo se mora ogreti in biti morate malce zadihani. Toda med hojo lahko še vedno brez večjih težav govorite.

Namig: poskusite hoditi v ritmu pesmi The Black Eyed Peas – I Gotta Feeling.

Hoja in hujšanje: Je bolje hoditi pred ali po zajtrku?

Je pomemben tudi čas hoje? Lahko 30 minut hoje ob točno določenem času pomaga pokuriti več maščob?

Dokazi so zelo mešani, pravi prof. Marie Murphy. Hoja na tešče ima drugačen učinek na glikogen, obstaja tudi nekaj dokazov, ki pravijo, da je hoja na tešče boljša za hujšanje.

Vendar svetuje, da je pred jutranjim hitrim sprehodom kljub vsemu povsem v redu, če nekaj pojeste, saj telo že v času spanja črpa iz glikogenskih zalog.

In poudari še enkrat: vsi koraki niso enako dobri - hitra hoja je boljša od počasne, pravi.
Preverite še: