Ideja za družinski izlet: Slavnik - prijeten vzpon v naravni park s čudovitimi razgledi

Ideja za družinski izlet: Slavnik - prijeten vzpon v naravni park s čudovitimi razgledi (foto: DDD) DDD
9. 5. 2020

Slavnik je 1028 metrov visoka razgledna gora v Čičariji, kraški pokrajini v severovzhodnem delu slovenske Istre, in je eden najbolj priljubljenih vrhov ljudi s slovenske obale. V drugi polovici meseca maja ob poti cvetijo potonike, narcise in perunike.

 Tik pod vrhom se nahaja Tumova koča s pestro ponudbo, ki so jo odprli pred 63 leti, leta 1957.

DDD

Vrh Slavnika s pobočji so leta 1992 razglasili za naravni spomenik zaradi pisanega kraškega travniškega rastlinstva (tržaški svišč, košutnik, narcise, Jacquinijev ranjak, zlati koren) ter številnih redkih in endemičnih živalskih vrst (metuljev, strig, pajkov).

DDD

S Slavnika se ob lepem vremenu ponujajo izjemni razgledi na Jadransko morje, Dolomite, Julijske in Karnijske Alpe, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe ter bližnje gore kot so Golaki, Vremščica in Snežnik.

DDD

Zaradi vsega naštetega je Slavnik izjemno priljubljena pohodniška in tudi kolesarska točka (do vrha vodi tudi makadamska cesta). Največ obiskovalcev gore si za izhodiščno točko izbere vas Podgorje (do vrha 1 ura 40 minut zmerne hoje po lahki označeni poti) ali vas Skadanščina (do vrha 1 ura 30 minut zmerne hoje po lahki označeni poti).

L.T.D.