Odličen izlet za družine: v deželi, kjer je Krpan tovoril sol in vrh Svete Trojice

Odličen izlet za družine: v deželi, kjer je Krpan tovoril sol in vrh Svete Trojice (foto: DDD) DDD
16. 2. 2020

Sveta Trojica pri Pivki je gologlav, neporaščen razgledni vrh, visok 1106 metrov. Po pripovedki Frana Levstika iz leta 1850 naj bi nekoč v okolici živel nam vsem dobro znani dobrodušni silak Martin Krpan. Mimogrede, Krpan je tudi ustoličen v grbu občine Pivka.

Dostop na vrh Svete Trojice je možen z več strani, najbolj znana izhodiščna točka pa je v vasi Trnje pri Pivki (1h 45 minut hoda). Na vrh se lahko pride tudi iz postojnske smeri. Poti so dobro označene, dostop pa je lahek in primeren tudi za družine z otroki.

DDD

Na pot se lahko odpravite v vseh letnih časih. V lepem vremenu boste seveda bolj uživali v razgledu, v vetrovnih dneh pa vas bo morda odpihnilo z vrha.

profimedia

Z vrha je res lep razgled na okoliške hribe kot so Nanos, Vremščica, Javornik in Snežnik, ob zelo jasnem nebu in lepem vremenu pa pogled seže do Dolomitov, Julijskih Alp, Karavank in Jadranskega morja.

DDD

Na vrhu je že v 17. stoletju stala manjša cerkev, ki jo je omenjal Valvasor, a je propadla nekje na začetku 19. stoletja. Leta 2009 so cerkev na njenih ruševinah ponovno pozidali ter ji povrnili nekdanji izgled.

DDD

V vasi Trnje stoji markantna in čudovita cerkev, ki je podružnična cerkev tiste z vrha Svete Trojice.

 Preberite še: Jezero! Čudovitih 12 kilometrov okoli Bohinjskega jezeraali Ideja za kratek razgiban izlet: vzpon na Sveti Lovrenc in ogled Polhovega Gradca z grajskim poslopjem