Ideja za izlet: Martuljški slapovi  (in vse, kar je vmes)

Ideja za izlet: Martuljški slapovi  (in vse, kar je vmes) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 6. 2022

Pravzaprav sta dva – zgornji in spodnji Martuljški slap. Med obema slapovoma pa je še veliko zanimivosti, ki jih morate obiskati.

Martuljški slapovi se nahajajo nad dolino Gozda Martuljka, območja, ki so ga že leta 1949 razglasili za krajinski park, leta 1981 pa je postal del Triglavskega narodnega parka.

Profimedia

Martuljška slapova ustvari potok Martuljek.

Še posebej spektakularen je zgornji Martuljškov slap, ki se spušča po več stopnjah prek kar 110 metrov navpične stene v tolmun na dnu.  

Potok nadaljuje pot preko planine Jasenje in kot …

Spodnji Martuljkov slap pada čez 50 metrov visoko steno ter svoj pot nadaljuje v 40 metrov dolgo in ozko Martuljkovo sotesko. Kanjon, ki vodi od slapa do doline, pa je dolg 350 m in visok okoli 100 m.

Slapova sta najbolj vodnata v poznih pomladnih dneh, ko se tali sneg.

Profimedia

Pot do Martuljških slapov

Pot do zgornjega Martuljškega slapa je dokaj lahka, v njegovo bližino pa naj se odpravijo le dobro opremljeni gorniki!

Pot je v glavnem gozdna in ima od brunarice približno 250 m višinske razlike.

Za dostop je potrebno prečkati potok  – že tu, pri spustu k mostu, bo lep pogled na slap. Pot nato vodi po melišču do stene, tu pa je vzpon do slapa zavarovan s klini in jeklenico.

Profimedia

Po gozdni učni poti Rute

Pod martuljškimi vršaci je nastala tudi gozdna učna pot Rute, dolga približno kilometer, ki bo fantastična izkušnja za male pohodnike.

Na učni poti bodo informativne table naučile marsikaj zanimivega o drevesih, grmičevju in rožah. Spoznali pa boste tudi starodavni pripovedki o Ledencu in Srebrnokrilcu.

Pot poteka po obstoječi gozdni cesti in deloma po izhojeni stezi ob desnem bregu potoka Martuljek. Izhodišče poti je skalnjak z gorskim rastlinjem, značilnim za področje Gozd Martuljka in Srednjega Vrha ter širšega območja Julijskih Alp. 

S parkirišča v Gozdu Martuljku se odpravite po cesti med vikendi, le nekaj sto metrov naprej najdete učno pot Rute.

Zanimivosti med slapoma

Planšarija v Jasenjah

Po gozdni poti se nadaljuje vzpon do planšarije Jasenje, kjer gospodar planine ohranja tradicijo pašništva in s svojo malo čredo govedi ohranja jaso pred zaraščanjem.

Robbar | Wikipedia
Finžgarjeva kapelica

Zgradili so jo bogoslovci ljubljanske nadškofije, ki so hodili v Jasenje na dopust in si v ta namen leta 1924 postavili na najetem zemljišču majhno bivalno brunarico.

Spomenik ponesrečim planincem

V spomin vsem domačinom ponesrečenim v planinah in vsem ostalim, ki so se ponesrečili v Špikovi skupini.