Ideja za izlet: med krošnje na Pohorje

Ideja za izlet: med krošnje na Pohorje (foto: profimedia) profimedia
3. 10. 2019

Med pohorskimi gozdovi se med vrhovi dreves nahaja pot, ki vam bo pokazala, kako na svet gledajo ptice. Vikend izkoristite za sprehod med drevesi in pohajanje po naravi. 

Na vrhu Rogle se med drevesi razprostira pot na nadmorski višini 1517 metrov. Avtocesto zapustite na izvozu Slovenske Konjice in sledite znakom za Slovenske Konjice, Zreče in Roglo. Med Potjo med krošnjami in Hotelom Planja boste našli veliko parkirnih mest, ki so dobro označena. Od tu nadaljujte peš. Psom je vstop zaradi varnosti žal prepovedan, lahko pa vas počakajo v pasjih hiškah, ki jih boste našli v bližini. Po drugi strani je pot prijazna invalidom in otroškim vozičkom, saj je brez ovir. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Se že veselite sončnih zahodov, ki so sicer na voljo pticam? 🌲🐦 #rogla #potmedkrosnjami #podmedkrosnjamipohorje

A post shared by Pot med krošnjami Pohorje (@potmedkrosnjamipohorje) on

Sprehodite se lahko po 1000 metrov dolgi poti, kjer boste s pomočjo tabel in drugih pripomočkov spoznali drevesa vse od korenine do listov, če dobro opazujete, pa lahko naletite tudi na gozdne živali. 

Povzpnite se na 27 metrov visok stolp in spočijte oči na čudoviti naravi. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Igrivi dnevi prihajajo. ❤🌲 #potmedkrosnjami #potmedkrosnjamipohorje #rogla Foto: @iztok_medja

A post shared by Pot med krošnjami Pohorje (@potmedkrosnjamipohorje) on

Po koncu ogleda se lahko odpravite še do Lovrenških jezer. Pojavu pravijo tudi barje sredi Pohorja, saj v času obilnejšega deževja nastane kar 22 jezer. Našli jih boste zlahka, saj je od hotela na Rogli označena pešpot, ki vas vodi po gozdu in travnikih. Do lesenih brvi pri jezerih boste prišli v dobri uri. 

Vračate se lahko po isti poti, ali izberete krožno pot, ki gre od Koče na pesku nazaj do Rogle. Od Lovrenških jezer nadaljujte v smeri Lovrenca in nato desno do Jezerca. Pozorni bodite na oznake! Po približno kilometru in pol boste prispeli do križišča z glavno cesto in tu zavijte desno proti Pesku, od koder se po gozdni poti vrnite do Rogle. 

Če jo mahnete proti Osankarici, pa si oglejte kristalno čisto Črno jezero. Je največje pohorsko jezero, ki leži med Tremi kralji in Osankarico. Umetno zajezeno jezero sodi v skupino visokih barij, ki običajno nastanejo na nepropustnih glinah in peskih. Črno barvo jezeru daje debela plast mulja (organskih odpadkov, ki so nastali kot posledica odlaganja odmrlih rastlin in smrekovih iglic). Kristalno čista voda v jezeru, šotna tla z redkimi rastlinami ob jezeru in prelepi smrekovi gozdovi v bližini kar vabijo na nedeljski izlet.

Vir: https://www.potmedkrosnjamipohorje.si

Prispevek pripravila: Anja Horjak