Ideja za izlet: Od Lijaka do Sekulaka - mimo številnih znamenitosti do najlepših razgledov

Ideja za izlet: Od Lijaka do Sekulaka - mimo številnih znamenitosti do najlepših razgledov (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 11. 2021

Od Lijaka do Sekulaka poteka energijska tematska pešpot. Naravne lepote in slikovite vasice, skozi katere se boste sprehodili, vam bodo zagotovo popestrile dan.

V deželi vinogradov in vinarstva ter dobre hrane je namreč vedno zanimivo. Oboje lahko tudi najdete na osmicah, v vinotočih in na izletniških kmetijah, kjer vam bodo postregli z domačo pojedino.

Pot vodi skozi naselja:
  • Šmihel,
  • Ozeljan,
  • Šempas,
  • Vitovlje in
  • Osek,

... mimo nasadov kostanja, vinogradov, izvirov voda, naravnega jezera in številnih cerkvic. Mimo številnih znamenitosti, toda tudi po spokojnih, skritih kotičkih.

Zanimivosti na poti

Kraški izvir Lijak, ki na površje pride v grapi lijakaste oblike ob vznožju skalne stene po robom Trnovske planote. Zanimiv je zaradi svojih nenavadno visokih, a kratkotrajnih pretokov.

Naravno okno, imenovano Skozno, ki je varovano kot naravni spomenik (tako kot izvir Lijak).

Kostanjevi nasadi in cerkev sv. Marije nad Vitovljami. V Vitovljah sicer vsako leto oktobra prirejajo Praznik kostanja.

Jezero za brestom, ki je na pobočju Trnovskega gozda izjemen pojav - velja za edino naravno jezero v sredozemskem svetu. Polni ga voda, ki priteče tik pod cerkvijo nad Vitovljami.

Dvanajst izvirov žive vode nad vasjo Osek. Pod vasjo pa stalen izvir Sušnek, ki se izliva v Vogršček.

Cerkvica sv. Petra iz 14. stoletja vzhodno od Vitovelj, kjer so našli grobišče romaniziranih staroselcev iz 7. in 8. stoletja.

Zanimiva dediščina je tudi Napoleonova cesta, ki so jo zgradili v času francoske vladavine in je povezovala Vipavsko dolino s Trnovsko planoto.

Šempas, ki je nastal v srednjem veku, in značilne arhitektonske vaške gase in portoni.

Baročno grajsko poslopje v Ozeljanu.

Osek, tipično primorsko naselje, stisnjeno pod vznožje Trnovske planote, ter cerkev sv. Martina.

Razgledi, ki vas bodo spremljali po poti po robu Trnovskega gozda.

O poti

Pešpot je dobro označena in zasnovana tako, da lahko sami izberete odsek in smer, ki vam je najbolj pisan na kožo.

Zdaj pa se odpravite proti Vipavski dolini. Naselja so nanizana v spodnji Vipavski dolini, ob cestni osi Ajdovščina - Nova Gorica.

Vir: www.novagorica-turizem.com

Opomba: do dne, ko se boste podali na izlet, se lahko marsikaj spremeni. Zato pred odhodom načrtujte, poiščite dodatne informacije in pokličite informacijski center.

Tu je še:

Preverite pa tudi: