Ideja za kratek razgiban izlet: vzpon na Sveti Lovrenc in ogled Polhovega Gradca z grajskim poslopjem

Ideja za kratek razgiban izlet: vzpon na Sveti Lovrenc in ogled Polhovega Gradca z grajskim poslopjem (foto: DDD) DDD
12. 1. 2020

Sončne zimske dni izkoristite za kakšen zanimiv kratek izlet. Za vse iz Ljubljane in okolice je odličen predlog “skok” na Svetega Lovrenca s simpatično cerkvico, kar vam bo za pot gor in dol vzelo slabo uro in pol, nato pa si oglejte še lepo urejen grajanski kompleks v Polhovem Gradcu.

Sveti Lovrenc oziroma Polhograjska gora se nahaja ob Polhovem Gradcu in znameniti Polhograjski graščini z urejenim parkom. Na vrhu hriba, kjer se nahaja cerkev Svetega Lovrenca, se nam odpre razgled na graščino s parkom, Polhov Gradec in vrhove Polhograjskega in Škofjeloškega hribovja. Proti severu se vidijo tudi najvišji Julijski in tudi Karavanški vrhovi. Proti jugu se lepo vidi Krimsko hribovje.

DDD

Največja znamenitost v Polhovem Gradcu je grajski kompleks. Grad je bil dograjen po potresu v 16. stoletju, danes pa je prenovljen in so v njem muzej Pošte in telekomunikacij, krajevni muzej in poročna dvorana.

Grad je obdan z grajskim parkom v katerem se bohoti znamenita velika stara lipa.

DDD

Grajsko dvorišče krasi zelo lep Neptunov vodnjak z vklesano letnico 1696 in grbom Polhograjskih baronov.

DDD

Na vrh 824 metrov visoke gore vodi devet lahkih in označenih poti. Do vrha boste porabili od 40 minut do 1 ure in 15 minut odvisno od poti in tudi od hitrosti vaše hoje.

DDD

Cerkvica posvečena Svetemu Lovrencu je bila prvič pisno omenjena leta 1526. Polhograjska gora je marsikomu znana. Poznamo jo tudi kot goro, kamor se je povzpel saški kralj Friderik August II., da bi tam lastnoročno utrgal novo odkrito rožo danes imenovano Blagajana. Danes je Polhograjska gora izredno priljubljena pohodniška točka, kamor se pohodniki hodijo naužit svežega zraka in spočit duha, h kateremu jim lepo urejena cerkvica prav gotovo pripomore. 

DDD

Polhov Gradec ima bogato kulturno dediščino in zanimivo hribovito okolico s številnimi cerkvami po pobočjih. Prvi dokazi o poselitvi segajo v staro železno dobo.

DDD

V Polhograjski graščini je odprt tudi prenovljen Muzej pošte in telekomunikacij, ki je od leta 1985 do 2008 deloval v Starološkem gradu.  V Muzeju so na ogled prenovljene in dopolnjene zbirke Zgodovina pošte, Zgodovina telekomunikacij, Telefonistke in telegrafistke ter Živin kotiček, ki je namenjen najmlajšim obiskovalcem. Ob tej priložnost so odprli tudi začasno razstavo Začetki mobilne telefonije v Sloveniji.

L.T.D

Preberite še: Izlet, ki diši po morju: Napoleonova pot nad Trstom, kjer razgledi polnijo vašo dušo ali Kratki dnevi – kratki izleti: Kaj vse morate vedeti o Šmarni gori?