Imamo Naj planinsko kočo 2022! In vemo, da ste jo že obiskali (dostopna tudi za otroke in družine)

Imamo Naj planinsko kočo 2022! In vemo, da ste jo že obiskali (dostopna tudi za otroke in družine) (foto: profimedia) profimedia
6. 9. 2022

Izkoristite jesen za pohode in se ustavite v naj planinski koči! Namig: v bližino koče ste se zagotovo odpravili že poleti, saj se lahko prijetno ohladite. 

Ste glasovali za naj planinsko in naj visokogorsko kočo? Potem hitro preverite, ali je bila izglasovana prav vaša izbira! Če ste kdaj zavili v gore, naj vam zaupamo še to: naj planinsko kočo ste zagotovo že obiskali! Ali pa ste se ustavili v njeni okolici in se malce ohladili. 

Mihov dom na Vršiču naj planinska koča 2022

Letos so bila pravila glasovanja nekoliko drugačna. Koče ste lahko ocenjevali na podlagi urejenosti, gostoljubja in ponudbe. 

Siol.net

Posamezna planinska koča je torej od enega uporabnika prejela največ devet točk. Točke so se med seboj seštevale. Zmagali sta koči, ki sta v skupnem seštevku prejeli najvišje število točk oziroma najvišjo skupno oceno. Druga pomembna novost letošnjega izbora je bila ta, da je lahko en uporabnik za posamezno planinsko kočo glasoval le enkrat med celotnim glasovanjem. V letošnji akciji je bilo oddanih prek 22.600 glasov, glasovalo pa je 6.660 različnih obiskovalcev.

Mihov dom stoji ob cesti Kranjska Gora-Vršič nad Veliko Pišnico in sicer ravno na polovici poti.

Kljub bližnjim gozdovom ponuja lepe razglede:

  • na vzhodni strani so nad obširno Krnico Martuljške gore s Špikom,
  • desno od njih pa je izredno lep pogled na Škrlatico;
  • na južni strani se nad bližnjo Veliko Pišnico dvigajo ostenja Prednje glave in Goličice v Prisojniku
  • desno pa lahko vidite med stenami Prisojnika in Mojstrovke precej nižji zeleni Vršič.

Ste vedeli, da je bil Mihov dom enkrat že izglasovan za naj kočo? Več o njem preverite tukaj

Krekova koča na Ratitovcu naj visokogorska koča

Krekova koča kraljuje na vršnem slemenu Ratitovca in slovi po unikatnih flancatih.

Zoran Andreevski

»Čisto sem ganjena. Zelo sem ponosna na ta naziv. Kot kaže nas lanski naziv ni pokvaril. Ponosna sem na našo ubrano ekipo, ker sam na tako veliki koči tako ne zmoreš vsega dela. Da je naša koča zelo priljubljena med planinci, je poleg naše gostoljubnosti, kulinarike kriva tudi odlična lokacije koče, letos pa še krasno vreme. Letos je bilo planincev še več kot pretekla leta in z večino od njih imamo samo dobre izkušnje.« je ob nazivu povedala oskrbnica Anica Lotrič, ki je z možem Lojzetom, predsednikom društva, že več kot dve desetletji na čelu oskrbniške ekipe v koči na Ratitovcu. 

Krekova koča se nahaja na pobočju Ratitovca pod Gladkim vrhom. Ker je vrh gol, se od koče na jasen dan odpre lep razgled po Škofjeloškem in Cerkljanskem hribovju, na Julijske Alpe, Karavanke in Kamniške ter Savinjske Alpe. V bližini pa lahko po grebenu občudujete pašnike, krave, macesnove gozdove in značilnosti visokogorskega krasa ... 

Več o izletu na Ratitovec si preberite tukaj