Kaj se zgodi s telesom na mrzlem zimskem sprehodu?

Kaj se zgodi s telesom na mrzlem zimskem sprehodu? (foto: profimedia) profimedia
8. 12. 2021

Ste eden tistih pohodnikov in sprehajalcev, ki se rad v naravo odpravi tudi pozimi, ko se temperature spustijo pod 0? Odlično! Vedeti morate le, kaj se lahko zgodi s telesom, da se boste ustrezno zaščitili. 

Pozimi se radi zapremo med štiri stene in proste trenutke preživimo pod odejo. Pa bi kljub mrazu morali na svež zrak in vsaj na sprehod, če raje telovadite doma ali v telovadnici. 

Najprej poglejmo, kaj se zgodi s telesom, ko ga izpostavite mrazu.

Začnimo pri glavi. 

MOŽGANI pošljejo mišicam signale, naj se skrčijo in s tem proizvedejo več toplote. V NOSU se zaradi suhega mrzlega zraka proizvede več sluzi, ki ohranja navlaženo sluznico, zato ste lahko smrkavi še nekaj dni. USTNICE razpokajo, saj jih suh zrak izsuši. KOŽA, ki je na obrazu običajno odkrita, je suha, znoj pa izloča toploto za uravnavanje temperature telesa. 

Če se premaknemo v notranjost telesa ...

Mrzel zrak lahko draži PLJUČA, zaradi česar kašljate ali se hitro zadihate. SRCE utripa močneje in hitreje, da toplota bolje kroži po telesu. ŽILE v nogah in rokah se zožijo in s tem zmanjšajo izgubo toplote ter obdržijo trup topel. MIŠICE prejmejo signale možganov in se hitro krčijo oziroma drgetajo ter s tem ustvarijo več toplote. 

To pa ne pomeni, da morate pozimi ostati notri. Poskrbite, da boste ustrezno opremljeni in se odpravite na sneg!

Ne skrbite, še vedno lahko uživate v zimi in ne doživite podhladitve. Večino težav, ki jih lahko povzroči mraz, boste rešili s tem, da se primerno oblečete. Najbolje je, če začnete s hitro sušečo majico (športna majica). Ta bo poskrbela, da ne boste mokri. Čeznjo oblecite nekaj toplega, ki je lahko malce ohlapno, da se bo notri ujel zrak, ki se segreje in je dodaten vir toplote. Na vrhu izberite zimsko jakno, ki je odporna na veter in vodo. 

Ne pozabite, da lahko plasti vedno slečete, če se preveč segrejete, zato oblecite kakšno plast več. 

Zaščitite roke in noge, ki hitro izgubijo toploto: nadenite si rokavice in tople nogavice. Seveda boste potrebovali tudi tople čevlje. 

Obraz si najprej navlažite s kremo, namažite tudi ustnice, potem pa se vsaj delno zakrijte s šalom. Ne pozabite na kapo.