Kako vam hoja pomaga pri vzdrževanju teže in pridobivanju kondicije?

Kako vam hoja pomaga pri vzdrževanju teže in pridobivanju kondicije? (foto: profimedia) profimedia
19. 1. 2019

Tudi hoja je lahko odlična vadba, med katero se dobro razmigate in naredite nekaj dobrega zase.

Kadar na sporedu ni intenzivnega treninga, se odpravite na sprehod. Dan za počitek ne pomeni poležavanja na kavču in gledanja nadaljevanke pozno v noč. Če hojo malce popestrite, vam lahko pomaga pri vzdrževanju teže in pridobivanju kondicije. Najprej preverite svojo držo. Stojte in hodite pokončno, ne sključite ramen in se ne nagibajte naprej. To vam bo pomagalo, da bo hoja učinkovitejša. Dodajte še globoke vdihe, ki vam bodo pomagali, da se boste premikali hitreje. Med hojo ocenite (ali izmerite z aplikacijo ali uro), kako hitro se gibljete. Pospešite korak do približno 4 km/h, da boste morali vložiti več napora kot pri običajnem sprehajanju. Intenzivnost hoje nadzorujte tudi s pogovorom. Ko se boste pogovarjali s prijateljem in govorili brez težav, hodite počasi. Če hitro postanete zadihani, ste hojo pospešili na ravno pravšnjo hitrost.

Pozornost usmerite še na spodnji del telesa in se opazujte: hodite simetrično ali na eno nogo preložite več teže? Potrudite se, da boste stopali čimbolj enakomerno, saj boste tako tudi bolj učinkoviti. Aktivirajte trebušne mišice, ki naj bodo med aktivnostjo čim večkrat napete. To bo med drugim pomagalo pri pravilni drži in preprečilo bolečine v hrbtenici.

Poigrajte se z dolžino korakov. Nekaj časa hodite z daljšimi koraki, nato stopajte s krajšimi. S tem boste ohranjali kondicijo, še posebej, če si privoščite daljši in intenzivnejši sprehod. To je dobra priložnost za intervalno hojo, ki poteka enako kot vadba: izberite dele poti, ki jih boste prehodili zelo hitro in dele, ko boste upočasnili korak (vendar ne hodite prepočasi). Vključite še roke, ki jih pokrčite pod kotom 90 stopinj, in jih premikajte nazaj ter naprej v enakem tempu. Če želite večji izziv, v vsako roko primite po eno utež.

Dodatna motivacija za vsakodnevno hojo naj bodo še njeni pozitivni učinki. Že z 20 minutnim sprehodom boste:
  • poskrbeli za dobro voljo,

  • več energije,

  • manj verjetnosti za razvoj bolezni srca in diabetesa,

  • podaljšali življenje in

  • okrepili spomin.

Preverite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri