Koreno nad Horjulom ima čudovit razgled in je popoln hrib za kratek družinski izlet

Koreno nad Horjulom ima čudovit razgled in je popoln hrib za kratek družinski izlet (foto: DDD) DDD
3. 10. 2020

Hrib Koreno nad Horjulom, ki ga domačini imenujejo tudi Korena, je ravno dovolj visok hrib, da se nanj lahko vzpnejo tudi mlajši otroci. Prijeten vzpon na koncu nagradi z zares lepim razgledom proti Horjulu in na drugo stran proti Polhovem Gradcu. 

Koreno tudi Korena je 729 m visok razgledni hrib, ki se nahaja severno od Horjula.

DDD
Podružnična cerkev sv. Mohorja in Fortunata se v starih listinah prvič omenja leta 1389. Cerkev ima baročno obokana pravokotna ladja ter šilast gotski glavni portal.

Z vrha, kjer stoji cerkvica sv. Mohorja in Fortunata z lipo in velikim križem, se nam odpre lep razgled na večji del hribovja osrednje in zahodne Slovenije.

DDD
Pogled z vrha proti Horjulu

Koreno nad Horjulom je tudi naselje s 104 prebivalci sestavljeno iz več zaselkov na slemenu v Občini Horjul. Korena je bila med drugo svetovno vojno požgana, zato je večina hiš novejših. V bližini kraja je eno redkih rastišč v Sloveniji zelo redke gobe oranžna latvica (Aleuria aurantia).

DDD
Pogled proti Polhovem Gradcu in vzpetinam Sveti Lovrenc (824 m), Tošč (1021 m) in Grmada (898 m).

Koreno predvsem ob koncih tedna obišče veliko pohodnikov, do vrha sicer vodi tudi asfaltirana cesta. Do vrha se lahko povzpnete iz več smeri po lahki označeni poti. Najbolj priljubljeni izhodišči sta Horjul in Polhov Gradec. Iz Horjula boste do vrha hodili dobro uro iz Polhovega Gradca pa približno uro in 45 minut.

Preberite še: Kriška gora (1417 m) - Instagram gugalnica, razgled in odlični štruklji ali Lep lahek vzpon - Vremščica