Osrednjeslovenska regija: Sveti Primož (in sv. Peter) nad Kamnikom - lep izlet tudi za družine (lahko podaljšate do Velike planine)

Osrednjeslovenska regija: Sveti Primož (in sv. Peter) nad Kamnikom - lep izlet tudi za družine (lahko podaljšate do Velike planine) (foto: DDD) DDD
24. 10. 2020

Sv. Primož (826 m) je priljubljena izletniška točka in tudi romarska pot v bližini Kamnika. In ker trenutno ne morete na tortice v Kamnik, jo mahnite po novo kondicijo na Primoža.

DDD

Za domačine je Primož to, kar je za LJubljančane Šmarna gora. Na vrhu, s katerega se ponuja izjemen razgled na okoliške hribe ter na Ljubljansko kotlino pod njimi, stojijo gotska cerkvica Sv. Primoža in Felicijana, slikovita cerkvica Sv. Petra, prostostoječi zvonik, renesančna osmerokotna Marijina kapela in mežnarija ter gospodarsko poslopje.

DDD

Kompleks je med najpomembnejšimi zaključenimi spomeniškimi celotami v Sloveniji. Na vrh se po lahki in označeni poti povzpnete iz Stahovice pri Kamniku. Do Sv. Primoža boste potrebovali dobro uro.

DDD

Z vrha sv. Primoža je mogoče pohod po dveh poteh podaljšati na Veliko Planino. Do visokogorske planote boste v obeh primerih porabili približno dve uri dobre hoje. 

DDD

Višinska razlika od Calcita do vrha je okoli 400 metrov, tako da boste res le prijetno utrujeni, otroci pa bodo zvečer hitreje zaspali.

Preberite še: Ideja za izlet v osrednjeslovenski statistični regiji - Koreno nad Horjulom  ali Ideja za Primorce Vremščica, od koder se vidi tudi Trst