Pazljivo v gore pozimi: po spletu ponovno kroži grozljiv posnetek zdrsa pod Triglavom (VIDEO)

Pazljivo v gore pozimi: po spletu ponovno kroži grozljiv posnetek zdrsa  pod Triglavom (VIDEO) (foto: profimedia) profimedia
13. 1. 2023

Na spletu je že pred časom zakrožil srhljiv video, v katerem je avtorju uspelo posneti zdrs s Triglava, ki bi se lahko končal precej drugače. Potem je bil umaknjen, sedaj pa je ponovno objavljen, po besedah avtorja v opomnik, da so gore pozimi lahko izjemno nevarne. 

Posnetkov planincev, ki se snemajo, medtem ko pohajajo po gorah, smo vajeni in jih lahko najdemo že z nekaj kliki. Izjemni razgledi, malce nevarne situacije, občutek svobode in zadovoljstva, ko se planinec prebije na vrh, nas vabijo, da se preizkusimo še sami. Kako nevarno je lahko planinarjenje za vse, ki nimajo dovolj izkušenj in se v gore podajo v težkih pogojih (npr. pozimi), pa je pokazal spodnji posnetek, v katerem je plezalec ujel zdrs pod Triglavom. 

"Vsak pravi Slovenec se vsaj enkrat odpravi na Triglav." Zagotovo poznate ta rek, vendar velja o njem še malce premisliti, preden obujete pohodne čevlje in se odpravite na pot. Slovenci obožujemo gore, kot smo že večkrat pokazali, vendar moramo vseeno upoštevati, kako izkušeni smo in koliko znanja imamo - glede na to moramo izbrati zase primeren cilj. 

V opomnik, kako hitro se lahko zgodi nesreča, je pred časom mlad planinec objavil video, ki je razburil marsikaterega strokovnjaka in planinca z več izkušnjami. Na svoji poti je namreč posnel tudi zdrs, ki zgleda precej strašljivo in bi se lahko končal usodno. 

Podrobneje si oglejte v videu (padec se zgodi približno pri 6:45 minuti).

Posnetek je že takrat, ko je bil prvič objavljen, sprožil plaz kritik in opozoril, naj se nepripravljeni nikar ne odpravljamo v gore, posebno ne pozimi.

Med drugim se je odzval strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenija in gorski reševalec Matjaž Šerkezi:

"Dragi mož, fant. Sprašujem se ali si dobil življenje na loteriji in ga nič ne ceniš?! Stvari, ki jih počneš so smrtno nevarne. Smrtno nevarno je tudi, da snemaš in objavljaš kot neko herojsko dejanje, naslov pa tipično "survajverski" po Discoverjevo. Pomisli, da te gledajo mladi fantje, ki ne znajo oceniti situacije in jih s tem tudi neposredno spravljaš v smrtno nevarnost. Verjemi, gore niso poligon za nedorasle, nezrele "boyse" kot si sam in verjemi, da gorništvo in alpinizem zahtevata zrelo osebnost, ki je daleč od modernih "reallity showow", ki jih verjetno spremljaš na družbenih omrežjih in se identificiraš z njimi. Gorski reševalci se vsako leto srečujemo s takšnimi posamezniki, ki pa za razliko od tebe niso imeli te sreče in jih pod steno najdemo z utekočinjenimi organi, zlomljenimi nogami iz katerih štrlijo kosti, odprtimi glavami iz katerih gledajo možgani. Verjemi, da prizori niso lepi in da tudi na nas gorskih reševalcih pustijo posledice." 

Celoten zapis lahko preberete TUKAJ

Tu je nekaj komentarjev, ki so sledili objavi videa: 

"Hvalabogu, da si živ. Že ko si prvič uporabil cepin sem videl, da to ne bo ok ... cepin je zato, da se uporabi, tisto nežno pikanje v mehki sneg je nesmiselno in pa predvsem v primeru padca ga je potrebno znati uporabiti ker samo to ti bo rešilo življenje. Tokrat si imel srečo, da si zdrsnil tukaj in ne že kje prej. Zimske razmere niso hec. Predlagam ti, da greš še na kak zimski tečaj preden se naslednjič odpraviš nazaj. Dobronamerno! Vse dobro ti želim."

"Veliko srečo si imel! Predlagam, da obiščeš kakšen ledeniški tečaj ali pa alpinistično šolo. Ti manjka veliko osnov za takšen podvig. Najbolj pa me je zmotilo, da si šel sam ..."

"Upam, da je ta slaba izkušnja obrodila pozitivne sadove, drži se in v gore ne hodi sam ..."

Potem je avtor objavil nov video, v katerem se je odzval na komentarje in obtožbe, ki se navezujejo na njegovo ravnanje z opremo in vedenje v gorah ter tudi na to, da je vse skupaj objavil na spletu.

profimedia
V videu je med drugim povedal: 

"Obtožbe glede opreme ne držijo, saj sem imel vso potrebno opremo, ki pa sem jo večkrat v visokogorju tudi že uspešno uporabil. Se pa zelo dobro zavedam, da je nisem v celoti pravilno uporabil, zaradi česar je bil padec tako dolg. Zaradi napačne uporabe oponk, ki so s cepini vred opletale okrog mene, nisem mogel izvesti ustavitve s cepinom, ki bi ga ob krajši vezavi cepinov na roke lahko. 

Na nobenem vlogu ne izjavljam, da kar delam sam v hribih, priporočam drugim in obratno. V tem vlogu sem omenil, da moja samotna odprava v hribe ni priporočljiva in da moram zato toliko bolj paziti na hojo. 

Z uporabo cepina sem seznanjen, saj v hribe hodim po večkrat tedensko, tudi čez zimo. Vsake odprave ne vlogam, le nekatere. 

Ob realizaciji situacije z oprijemom me je zgrabila rahla panika, samo ustavljanje s cepinom sem sicer že večkrat vadil, vendar v tistem primeru nisem ravnal, tako kot bi moral in se opremil v primernem slogu."

Doda tudi, da kljub vsem obtožbam s strani medijev in kljub padcu ne bo nehal hoditi v hribe, saj je po izobrazbi medijec in mu je snemanje vsega (ne le hribov) zelo pri srcu.

V svarilo in opomnik, da se je v gore potrebno odpraviti varno in premišljeno, dodajamo pogovor, ki smo ga že pred časom opravili z Matjažem Šerkezijem: "Bivak pod Skuto je postal skoraj glamping" (o pasteh pohodništva in varnosti v gorah)