Planinska zveza Slovenije opozarja: Bodite pripravljeni tudi na snežni plaz!

Planinska zveza Slovenije opozarja: Bodite pripravljeni tudi na snežni plaz! (foto: Matjaž Šerkezi) Matjaž Šerkezi
30. 12. 2020

Zaradi novozapadlega snega je v večjem delu naših gora velika nevarnost snežnih plazov. Preverite napotke PZS.

V visokogorju je debela snežna odeja, ki jo je močan veter močno preoblikoval. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana in ponekod tudi poledenela, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile.

Kot je zapisano na spletni strani Agencije RS za okolje bo nevarnost proženja snežnih plazov v teh dneh zaradi velike količine novega snega nad okoli 1500 m VELIKA, 4. stopnje, nižje pa ZMERNA 3. stopnje. 
"Obisk gora v naslednjih dneh odsvetujemo," sporočajo na Planinski zvezi Slovenije. 

strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi opozarja: "Glede na tendenco snežne odeje in njene preobrazbe svetujemo, da si izberete nižje ležeče predele in se v celoti izognete območjem, kjer je znatna (3. stopnja) nevarnosti snežnih plazov.

Neizkušenim posameznikom v celoti svetujemo, da se izognejo tudi območjem z zmerno nevarnostjo snežnih plazov.

Vsi, ki se boste odpravljali v gore, poskrbite, da boste imeli s sabo obvezno plazovni trojček, ne odpravljajte se v grape in pobočja, kjer obstaja veliko tveganje za snežni plaz. Ne izpostavljajte otrok nevarnostim. Snežna odeja bo še nekaj dni po sneženju nestabilna."

Popolna zimska oprema in znanje uporabe

Da boste uživali ob radostih gorskega sveta, je potrebno vedeti nekaj osnovnih pravil obnašanja v času nevarnosti snežnih plazov, kot tudi, kdaj je bolje cilj prestaviti na nižje ležeče predele.

Tudi ko bo čas ugodnejši za obisk gora, ne smemo pozabiti na popolno zimsko opremo:

  • plazovni trojček,
  • cepin, dereze in
  • čelado.

Seveda pa moramo vse pripomočke znati uporabljati.

Pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem priporočamo uporabo nahrbtnika z zračnim balonom, pripomočka, za katerega si želimo, da ga ne bi nikoli uporabili.

Več o varnosti v gorah preverite TUKAJ

Vir: Planinska zveza Slovenije