Pod Vilo Bled, v Triglavskem narodnem parku, s pogledom na jezero in otoček - tako prenočujejo turisti (kakšne so kazni?)

Pod Vilo Bled, v Triglavskem narodnem parku, s pogledom na jezero in otoček - tako prenočujejo turisti (kakšne so kazni?) (foto: Profimedia) Profimedia
29. 7. 2022

S šotorom je nočitev možna kjerkoli. Vsaj tako menijo turisti, ki so si izbrali zanimiva mesta za spanje. Pa se je izkazalo, da niso brezplačna. 

Ste si kdaj zaželeli, da bi tudi vi prenočili ob jezeru in se prebudili ob čudovitem pogledu na gore? Na primer ob blejskem ali bohinjskem jezeru ... Nekateri o tem niso le sanjarili, ampak tudi uresničili. In to pri nas, v Sloveniji. Poglejmo, kje vse so prenočili in kakšna je kazen za nedovoljene nočitve. 

Za red na parkiriščih in pojasnjevanje, kje je dovoljeno spati in kje ne (tako z avtodomi kot v šotoru), skrbijo redarji. Pred kratkim je na svojem Facebook profilu Medobčinski inšpektorat in redarstvo Bled, Bohinj in Železniki objavil nekaj fotografij s krajev, kjer so ujeli nevedne ali premetene turiste, ki so želeli privarčevati nekaj denarja - zalotili so tako tuje, kot slovenske turiste. 

V eni od objav so pojasnili, kako poteka njihovo delo: "Občinsko redarstvo vsak dan med 19. in 22. uro izvaja preventivne aktivnosti na področju kampiranja. Redarji obiskovalce seznanjajo, da je prenočevanje z avtodomi in ostalimi vozili dovoljeno le v kampih in na parkiriščih za avtodome ter da je šotorjenje in bivakiranje dovoljeno le v kampih. Potencialnim kršiteljem razdelijo letake s pravili obnašanja, ki jih je pripravil Turizem Bohinj."

Kje vse so ujeli turiste s šotori in avtodomi? 

13 kršiteljev so našli v enem dnevu redarji med poostrenim nadzorom na Bledu in v Bohinju, vsem so tudi izdali plačilni nalog. Na slikah je vidno, da so se nekateri precej udomačili in pred šotori naredili še nekakšno "dnevno sobo". 

Tudi dan prej so našli kar nekaj kršiteljev ob obeh jezerih, natančneje 11. Nekateri so si postlali le s spalnimi vrečami ob svojih motorjih, drugi na plaži. Razgled je bil zjutraj zares lep, vendar so ga tudi drago plačali, saj se je njihova brezplačna nočitev spremenila v plačljivo. 

Zmagovalna objava zadnjih nekaj dni pa je zagotovo ta s skupino španskih turistov, ki so se odločili prenočiti kar v spalnih vrečah v parku pod Vilo Bled. In koliko stanejo takšne prepovedane nočitve? Odšteli boste 200 €. 

Tudi ta razgled na otoček s cerkvico ni slab, vendar, kot so šaljivo in tudi v opozorilo zapisali poleg objave: "Kampiranje in nočitev z razgledom. Kršitelju je bil izdan plačilni nalog." Ceneje vas bo prišlo, če si nočitev uredite v hotelu ali katerem od mnogih apartmajih na Bledu. Vas je izučilo ali bi si vseeno privoščili prepovedano nočitev na katerem od teh mest?

Preverite tudi Ste vedeli, da je uriniranje v morju lahko nevarno? ali pa Ste bučke pripravili na vse možne načine in potrebujete nov recept? Naredite bučkino omako!