Ste vedeli, da je uriniranje v morju lahko nevarno?

Ste vedeli, da je uriniranje v morju lahko nevarno? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 7. 2022

Verjetno vam je znana situacija - uživate na plaži, nato pa morate nujno na stranišče. Morda nimate opcije javnega stranišča, ali pa si ga preprosto ne želite uporabiti. Zato se odločite, da boste urinirali kar v morju. Ali lahko s tem škodite sebi in okolici? Preverite.

Kako vam uriniranje v morju lahko škodi?

Opravljanje male potrebe v morju lahko povzroči okužbo sečil. Morje samo po sebi ni problem - težava so bakterije, ki jih odplaknete z urinom. Te lahko ostanejo v mokrih kopalkah tudi več ur in privedejo do okužbe.

Če že urinirate v morju, se takoj po odhodu na kopno stuširajte in si preoblecite kopalke, da bi se izognili morebitnim težavam.

Kaj pa vpliv na okolje?

Urin vsebuje elemente, ki lahko negativno vplivajo na korale - in ravno urin je eden od mnogih razlogov, zakaj koralni grebeni po svetu trpijo. A ena oseba, ki urinira v morje, načeloma ne naredi razlike; težava nastane, ko se večje količine človeških odpadkov izločajo v ocean.

Večina koralnih grebenov velja za zaščitene, na teh območjih pa so postavljeni tudi posebni znaki, ki opozarjajo, kaj lahko tam počnete in česa ne. Če torej niste v zaščitenem območju oziroma v bližini koralnega grebena, uriniranje za okolje ne predstavlja nevarnosti.

Ali urin škodi drugim?

Če malo potrebo opravite v bolj globoki vodi, okoli vas pa ni veliko ljudi, urin načeloma ne bo škodil drugim. Težava nastane v bolj plitki vodi, kjer se kopa tudi več ljudi in otrok; urin lahko povzroči kožne težave, kot so srbečica ali celo alergijske reakcije.

Če torej lahko, uporabite javna stranišča, če nimate druge možnosti, kot je uriniranje v morju, pa se ob tem vsaj prepričate, da ne škodite sebi in drugim.

Vir: littlethings.com