Pohodniki bodite previdni: Visokogorske koče so zaprte, na pot nikakor po navdihu z družbenih omrežij!

Pohodniki bodite previdni: Visokogorske koče so zaprte, na pot nikakor po navdihu z družbenih omrežij! (foto: Planisnka zveza Slovenije) Planisnka zveza Slovenije
24. 10. 2021

Oktobra so planinske koče v visokogorju zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas, čemur je treba prilagoditi jesenski obisk gora in večjo pozornost nameniti načrtovanju ture ter poiskati preverjene informacije, ne pa slepo slediti objavam na družbenih omrežjih.

Visokogorske planinske koče so zaprle svoja vrata, a z nekaterimi izjemami.

V Julijskih Alpah:
 • stalno odprt Dom na Komni,

 • od višje ležečih bodo pozimi ob koncu tedna odprte Orožnova koča na planini Za Liscem, Krekova koča na Ratitovcu in Blejska koča na Lipanci,

 • Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti pa le še zadnja vikenda v oktobru.

 • Od vršiških koč bo od 1. decembra stalno odprta Erjavčeva koča, nižje ležeče bodo odprte ob koncu tedna.

 • Pozimi je stalno odprt Planinski dom Tamar.

 • Triglavski dom na Kredarici je sicer zaprt, a meteorologi poskrbijo za zavetje in prenočišče.
V Kamniško-Savinjskih Alpah:
 • od višje ležečih stalno odprta Črnuški in Domžalski dom na Mali planini, večina ostalih ob koncu tedna.

 • Ob vikendih bo odprta Koča na Kriški gori (razen 22.-24. oktobra),

 • ob lepih vikendih bo za osnovno oskrbo odprta Kamniška koča na Kamniškem sedlu.

 • Na Okrešlju bo zavetišče še stalno odprto do konca oktobra, potem ob koncu tedna.

 • Ob lepih vikendih in po dogovoru bo od novembra odprta tudi Koča na Klemenči jami pod Ojstrico.
V Karavankah:
 • koče v zimskem času odprte večina ob koncu tedna (kot npr. Roblekov dom na Begunjščici, Dom na Peci, Dom na Uršlji gori, Planinski dom na Zelenici - ta bo v času šolskih počitnic odprt tudi med tednom),

 • nekaj nižje ležečih koč pa je odprtih stalno (Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Koča na Ljubelju razen ponedeljka in torka, Planinski dom na Boču in Rudijev dom pod Donačko goro razen ponedeljka, Poštarski dom pod Plešivcem razen torka).

 • Od 1. decembra bo stalno odprt Valvasorjev dom pod Stolom, do takrat pa ob vikendih.
Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS koce.pzs.si.

Ob zaprtosti planinskih koč je treba upoštevati tudi varnostni vidik obiskovanja gora jeseni in toliko večjo pozornost nameniti načrtovanju ture. Ker številne planinske koče v jesenskem in zimskem času planincem ne nudijo tople hrane, možnosti dopolnitve zaloge tekočine in strehe nad glavo, morajo imeti v nahrbtniku poleg osnovne planinske opreme dodatna topla oblačila, zaščito pred vetrom in dežjem, alu-folijo ali veliko črno vrečo za zaščito pred podhladitvijo ter več tople brezalkoholne tekočine in hrane.

Planisnka zveza Slovenije

Jeseni so krajši tudi dnevi in tema nas bo ujela že nekje med šesto in sedmo uro popoldne. Obvezna je čelna svetilka, ne smemo pozabiti na polne baterije.  

"Visokogorje je že pobelil pobelil sneg in za hojo po njem potrebujemo ustrezno zimsko opremo in ogromno izkušenj. Podlaga na planinskih poteh je pomrznjena, čez dan se sneg zmehča in se predira. Takšna podlaga je posebej nevarna ob sestopih, sploh če sestopamo hitreje, saj se nam podlaga lahko nepričakovano udre in povzroči hude poškodbe kolenskega sklepa," pravi inštruktor Gorske reševalne zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

Ko se odločate za obisk gora, nikakor navdiha ne iščite na družbenih omrežjih, ampak informacije preverite na zato primernih straneh. Na to opozarja tudi Šerkezi:

"Zadnje leto v slovenskih gorah vse pogosteje srečujemo in rešujemo posameznike, pare ali družbe, ki se v gore odpravijo brez predhodnega načrta in pot nadaljujejo kljub dobronamernim opozorilom planincev, da nimajo primerne opreme in obutve. Ti dogodki so pogosto posledica družbenih omrežij in izkrivljenih subjektivnih informacij posameznikov, ki jih objavljajo. 

Planisnka zveza Slovenije

Dobrodošel pripomoček pri načrtovanju je spletna aplikacija maPZS, kjer najdete vse planinske poti v digitalni obliki, vključno z višinskim profilom, izhodišči in kakovostnimi kartografskimi podlagami. Informacije lahko pridobimo tudi iz tiskanih vodnikov, v nobenem nahrbtniku pa ne sme manjkati planinski zemljevid novejšega letnika."

Vir: Planinska zveza Slovenije