Pomembno! Če se te dni odpravljate v gore – trenutno veljajo posebni ukrepi

Pomembno! Če se te dni odpravljate v gore – trenutno veljajo posebni ukrepi (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2022

Tudi v kočah se soočajo s pomanjkanjem vode. Najbolj kritične razmere so v visokogorskih kočah. Kaj morate vedeti, preden se odpravite v gore – trenutno namreč veljajo posebni ukrepi. 

Tudi letošnja poletna sezona v planinskih kočah je ena boljših v zadnjih letih. Kot so zapisali na strani PZS se lahko primerja z letom 2019, ki je bilo marsikje rekordno. 

Toda letošnje leto je posebno tudi zato, ker je suho, z zelo malo padavinami. Kar vpliva na delovanje planinskih koč, še posebej v visokogorju. Število obiskovalcev se je namreč povečalo, vode pa je zaradi suše premalo.  

Veliko koč se z vodo oskrbuje iz bližnjih izvirov, tretjina pa potrebe po vodi zadovoljuje z zbrano deževnico. Le kjer je urejen dostop, se voda dovaža s cisternami in le dobra petina koč je priključenih na javno vodovodno omrežje. 

Varčevalni ukrepi, ki jih uporabljajo koče

Prvi varčevalni ukrepi pri uporabi vode so:
  • ukinitev tuširanja (v kočah, ki to možnost seveda nudijo), 
  • zmanjšan pretok vode ali 
  • v izrednih razmerah celo popolnoma zaprtje vode za osebno higieno obiskovalcev. 
  • V kočah, kjer imajo rezervno suho stranišče, zaprejo uporabo sanitarij na izplakovanje. 

Pri marsikateri koči (predvsem tistih, ki so odvisne od deževnice), so uvedli sistem papirnate/kartonaste posode in pribora za enkratno uporabo, ki ne potrebuje čiščenja z vodo.

Najbolj kritično je v okolici Triglava

Profimedia

Najbolj kritične razmere glede zalog vode so v planinskih kočah v bližnji okolici Triglava:

  • Triglavski dom na Kredarici,
  • Dom Planika pod Triglavom,
  • Koča na Doliču.

Ter predvsem v kočah, ki so odvisne od deževnice.

V planinskih kočah z lastnim izvirom v splošnem ni večjih težav z izjemo nekaterih višje ležečih koč, kjer je vodostaj izvirov močno upadel.

Zato skrbniki obiskovalce planinskih koč pozivajo, da pri obisku upoštevajo izredne razmere in varčujejo z vodo ter razumejo trenutne razmere.

Obiskovalci gora se moramo zavedati, da nismo zadnji obiskovalci v koči. Zato v gorah za osebno higieno poskrbimo toliko, da zadostimo najnujnejšim potrebam. Če pa v koči ni vode za osebno higieno, to sprejmimo z razumevanjem in strpnostjo.
Priporočila PZS:

Priporoča se uporaba vlažilnih robčkov. Ob tem pa ne pozabimo na pravilo, da smeti odnesemo s seboj v dolino!

Z vodo ravnajmo premišljeno in se na pot iz doline podajmo s kakšnim litrom vode več, v kočah pa porabimo kakšnega manj.

Tuširamo se v dolini! Odpadne vode od tuširanja so onesnažene z milom in drugimi čistili, pa tudi ostanki sončne kreme. Vse to predstavlja vir onesnaženja okolice in okoliških podzemnih voda.

Z željo zmanjšanja obremenilnega vpliva na okolje PZS priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljamo svojo posteljnino, ki jo prinesemo s seboj.

V nahrbtnik lahko pospravimo navadno rjuho ali pa priročno spalno rjuho (dobite jo tudi v Planinski trgovini). Tako še dodatno zmanjšamo potrebe po pranju posteljnine v kočah ali transportu v in iz doline.

Preverite še:
Kje so meje? Poglejte si, kaj turisti počnejo na reki Soči (FOTO)