Kje so meje? Poglejte si, kaj turisti počnejo na reki Soči (FOTO)

Kje so meje? Poglejte si, kaj turisti počnejo na reki Soči (FOTO) (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2022

Lepo je, da vedno več ljudi potuje in raziskuje naše naravne znamenitosti in skrite kotičke. A ob tem ne bi smeli pozabiti, da narava ni naša last!

Veliko slovenskih krajev se lahko pohvali z 'razglednico', ki marsikomu vzame dih. Najbolj znane planinske poti so tako v poletni sezoni polne pohodnikov, v mestih je zgoščen promet, fotogenične znamenitosti pa polne 'selfie' obiskovalcev.

A v ozadju se skriva še marsikaj: divji motoristi, kolesarji, ki se podajo po brezpotjih, droni, kampiranje na črno, za drevesi toaletni papir, polne vrečke za smeti, ki ležijo naokoli, ljudje, ki se namazani s sončnimi kremami kopajo v rekah in jezerih ...

Vse to nosi svoje posledice in pojavljajo se številna vprašanja. Eno je še posebej pomembno: ali narava resnično premore neomejeno število obiskovalcev?

Kako obiskovalce informirati, da Triglavski narodni park ni urbani mestni park? Kje so meje in kakšna je najboljša rešitev?

Na zaskrbljujoče stanje so opozorili tudi na Facebook strani Varujmo Bovško:

"Stanje na reki Soči je zaskrbljujoče, posamezniki, ki prispejo skozi vrata masovnega turizma so tako "napredni", da predrzno okrasijo nedotakljive obrežne skalne balvane z grozljivimi poslikavami, ki ne sodijo niti v urbano okolje.

Kolone raftov se neprekinjeno gnetejo po skalah od 8.30 do 19.00 po že tako prenizki Soči.

Skavti in taborniki, ki imajo tabore tik ob obrežju reke se v njej umivajo s šamponi in drugimi dodatki ...

Kje so meje? Soča potrebuje jasna pravila uporabe, omejitve in nadzor za vse uporabnike, še posebej se je ta potreba pokazala ob letošnjem ekstremno nizkem vodostaju."

12 dejstev o Soči, ki jih morda ne poznate

Vir: sensa.si

Poglejte si še:
Obiskovalec znane grške plaže je zgrožen: "Ne morem razumeti, kako lahko to počnete"