Popoldanski skok na hrib: sveta Ana pri Podpeči (484 metrov)

Popoldanski skok na hrib: sveta Ana pri Podpeči (484 metrov) (foto: DDD) DDD
29. 9. 2020

V jesenskih deževnih dneh, ko vsi bolj ali manj tičimo v zaprtih prostorih, je pametno izkoristiti vsako suho in sončno popoldne. Zakaj ne bi kar sredi tedna skočili na sveto Ano pri Podpeči, se pofočkali pri lični cerkvici in nato spili kavo ob Podpeškem jezeru?  

Cerkev sv. Ane stoji na istoimenskem hribu ob ljubljanskem barju v občini Brezovica ter je priljubljena izletniško pohodniška točka.

DDD
DDD

Na vrhu je razgledna plošča, s katere se nam ob lepem vremenu odpre čudovit pogled proti Ljubljanskemu barju, Polhograjskemu hribovju, Kamniško Savinjskim Alpam in Krimu. A naj vas tudi megleno vremen ne prestraši in vzame motivacije, svež zrak in malo navit srčni utrip delata čudeže za boljše razpoloženje. Do svete Ane vodijo tri lahke ter označene poti in sicer iz vasi Podpeč, Jezero in Preserje. Do vrha boste v zmernem ritmu potrebovali približno 30 minut v tem času pa boste premagali skoraj 200 metrov nadmorske višine.

DDD
DDD

Cerkev sv. Ane so postavili v 11. stoletju v gotskem slogu, današnjo podobo pa je dobila leta 1883, ko je bila obnovljena v baročnem slogu. Nad vrati je nekoč stal kip svete Ane s hčerjo Marijo in malim Jezusom, a so ga leta 1938 prenesli v Narodno galerijo.Malo pod cerkvijo se nahaja turistično informativna točka.