15 prednosti hoje

18. 3. 2016
Deli
15 prednosti hoje (foto: Profimedia)
Profimedia

Morda hoja zares ni videti tako trendovska in moderna, a kot pravijo strokovnjaki, prinaša veliko prednosti in prav nič ne zaostaja za vsemi bolj 'športnimi' športi.

Slovenci že tako radi hodimo v hribe, a zdaj se povečuje tudi število tistih, ki nikoli niso radi telovadili, da si vsak dan vzamejo vsaj 10 minut za sprehod.

Hoja je edina vadba, pri kateri udeležba s starostjo ne upada, saj se ji lahko posveča tako rekoč vsakdo. S hojo obenem zadostimo potrebi po vsakodnevnem gibanju – tudi sproti in nenamensko.

Hojo je nadvse preprosto vključiti v vsakdan – hoja do trgovine, vsaj del poti v službo ali obisk k prijateljem. Sproščeni sprehodi z družino in prijatelji vam lahko ponujajo prijetne trenutke sprostitve in druženja hkrati. Hoja je svojevrstno odkrivanje stvari, ki nas obdajajo. Le kadar pešačimo, si vzamemo čas, da stvari vidimo v celoti, narave tako pozorno ne morete opazovati niti s kolesa. Z vsakim korakom, ki ga naredimo, pa se zmanjša tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, rakavih obolenj, diabetesa, debelosti, tesnobe in depresije.

Tudi zdravniki se strinjajo, da s hojo nihče ne more zgrešiti:

 1. prijazna je do sklepov,
 2. ohranja mišično maso,
 3. vzdržuje kostno gostoto,
 4. krepi vezivno tkivo,
 5. pospešuje presnovo,
 6. zmanjšuje delež telesne maščobe,
 7. krepi življenjsko energijo,
 8. uravnava tek,
 9. zavira procese staranja
 10. ter izboljšuje ravnotežje in držo.

Redno posvečanje hoji vpliva na splošno počutje, izboljšuje spanec in razpoloženje ter povečuje delovno storilnost.

11. Koristi za krvni obtok

Pravzaprav vsakodnevna rekreacijska hoja preprečuje srčne motnje in motnje krvnega obtoka. Zelo veliko koristi bodo imeli tisti, ki so že preboleli srčni infarkt, njim se hoja najbolj priporoča. S hojo mišice dobijo več krvi in tako je tkivo bolje prekrvavljeno, zlasti v nogah. Gibanje že v splošnem poživlja krvni obtok, in to uravnoteženo.

12. Dobra za srce

Hoja ne zahteva veliko naporov, zlasti če jo mahnemo na sprehod po ravnem. Med hojo srce ni izpostavljeno posebnemu naporu, ki bi ga ogrožalo. Tek je na primer primeren le za osebe, ki so že nekoliko telesno utrjene.

13. Brez poškodb

Hoja je povsem naravno gibanje, ki za mišice, kolena in gležnje ne predstavlja prevelikega napora. Nevšečnosti med hojo so velikokrat povezane z neprimerno obutvijo in podlago, nesreča pa se tako ali tako lahko zgodi tudi na kavču. A v večini primerov se pri hoji poškoduje le redko kdo.

14. Možnost poškodb je minimalna

Med hojo so napori, ki so jim noge izpostavljene, zelo majhni. Naj omenimo, da je med hojo Ahilova tetiva izpostavljena obremenitvi, enaki približno 500 kilogramov, medtem ko znaša ta med tekom nekaj tisoč kilogramov. Ta obremenitev lahko pri slabo utrjenih osebah izzove poškodbe.

15. Deluje proti stresu

Hoja je primerna za vsakodnevno sproščanje in boj proti stresu. Hoditi pomeni posvetiti nekaj časa samemu sebi. Prav zato je hoja idealna fizična in psihična vadba za vse, ki preživijo večino svojega časa v pisarni, imajo preveč kilogramov ali so psihično obremenjeni.

Hoja naj postane rutina

Telesu dajte čas, da se privadi na redno hojo, zato sprva ne pretiravajte. Ameriško združenje za zdravje srca priporoča vsaj 150 minut zmerne telesne dejavnosti na teden, vseeno pa začnite počasi: s krajšim sprehodom, ki ga ponovite tri- do štirikrat na teden. Poskusite doseči, da se boste hoji posvečali vsakodnevno – dovolj bo že 30 minut na dan.

Poraba kalorij pri hoji

 • Pri hoji naj bi v eni uri povprečen človek porabil nekje od 330 do 420 kalorij. Ženske porabijo nekoliko manj, moški pa več, odvisno od količine mišične mase, ki pri tem sodeluje.
 • Za izgubo enega kilograma naj bi bilo treba porabiti približno 7.000 kalorij. Torej – če želite izgubiti 1 kg telesne teže, morate hoditi po ravnem od 16 do 21 ur, seveda ob pogoju, da izgubljenih kalorij ne nadomestite s hrano.
 • Pri tem morate paziti, da v telo vnesete vsa esencialna hranila, ki jih potrebuje, sicer bo telo preklopilo na 'varčevalni režim' in s hujšanjem ne bo nič.

Nasvet

Način hoje naj bo naraven in udoben, vendar bodite pozorni tudi na pravilno telesno držo. Dolžina in hitrost korakov naj bosta zmerni in udobni.

Za povečanje intenzivnosti lahko gibanje spremljate z bolj aktivnim delom rok, ki jih skrčene v komolcih zibate ob telesu ter dvigujete spredaj in zadaj nekoliko više.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord