Preizkusite svoje noge!

20. 9. 2010

Od hoje in sprehodov do pohodništva in gorništva

Srečo imamo, da živimo v deželi, kjer je na voljo veliko neokrnjene narave, posute s številnimi sprehajalnimi stezami, stezicami in potmi. Oblecite se v udobna oblačila, primerno obujte in pojdite ven, odkrite tiste stezice, ki so in so včasih bile. Naužijte se svežega zraka in spočijte duha.

Če ste zadnja leta presedeli, začnite korak za korakom, izberite si najprej lažje terene in postono prehajajte na težje in bolj strme poti. Hojo lahko dopolnite s pohodnimi ali nordijskimi palicami.

Preizkusite svoje noge, če boste vztrajali boste presenečeni ugotovili, kako malo je potrebno, da naredite nekaj za svojo dušo in svojega duha.

Za prvi korak vam priporočam, da 10 min enakomerno hodite po ravnem terenu (mehke gozdne poti). Naredite raztezne vaje, statične in dinamične. Nato hodite tako, da menjavate ritem, 5 min lahkotne hoje in 3 min tempo hoje (spremenite hitrost po občutku), omenjeno kombinacijo 5x ponovite. Za zaključek naredite raztezno sprostilne vaje.

Povedali smo že, da je hoja najbolj razširjena in množična oblika rekreacije, ki pa vam z vzponom na bližnjo vzpetino, planino ali vrh ponuja prečudovite, neokrnjene kotičke in nepozabne razglede.

Hoja po hribih in gorah vas bo sprostila, nahranila z veliko mero energije in elana za nove podvige v vsakdanjem življenju. Poleg tega, si naberete nekaj dodatne telesne kondicije.

Osvajanje in spoznavanje novih planin in vrhov predstavlja lepo doživetje. Že sama misel, da je vrh dosežen, okrepi samozavest. Izbirate lahko med krajšimi in daljšimi pohodi po bližnji okolici ter lažjimi in težjimi vzponi na hribe, gore in vrhove, s katerih se obeta lep razgled.

Vendar pa se odpravite na planine in vrhove le z ustrezno opremo in dobro telesno pripravljenostjo. Prepričajte se, da ste sebe in hrib, ki ga nameravate osvojiti dobro ocenili.

Na kratko o opremi

Čevlji za planinsko rabo morajo biti trdni in nekoliko togi, da nudijo nogi dobro oporo in zaščito pred poškodbami in mrazom. Zelo koristno je, če je v peti čevlja vgrajen blažilec udarcev.

Ne glede kakšne čevlje kupite, vam morajo le-ti zagotavljati varen, zanesljiv in udoben korak pri aktivnosti v naravi. Prodajalci vam bodo svetovali kateri čevlji so za vas najbolj primerni glede na vaše dosedanje izkušnje in kje boste želeli z njimi hoditi.

V nahrbtniku imejte poleg osebne in obvezne opreme tudi nekaj energijske hrane in zadostno količino pijače. Ne pozabite na zemljevid in prvo pomoč.

Palice

Ali boste pri hoji uporabljali palice, je odvisno od vašega osebnega prepričanja res pa je, da palice močno razbremenijo telo pri hoji. Kot obvezno opremo se jih uporablja v snežnih razmerah.

Pri izbiri pravih palic je potrebno upoštevati težo in ustreznost materialov, ki blažijo tresljaje, imeti morajo krpljice, ki jih je glede na teren možno menjati.

Ročaji naj bodo iz mehkih snovi, za dober oprijem. Zapestne zanke naj bodo iz neoprenskih vlaken z možnostjo spreminjanja dolžine. Priporočljive so zložljive ali teleskopske palice, ki jih je možno skrajšati ali podaljšati.

Po ravnem terenu naj bodo palice dolge toliko, da je kot med nadlahtjo in podlahtjo cca 90 stopinj. Pri prečenju zgornjo palico skrajšajte spodnjo pa podaljšajte. Pri vzpenjanju palici skrajšajte, da dosežete večjo stabilnost in jih pri spuščanju podaljšajte toliko, da ohranite pokončno držo.

Oblačila

Oblačila morajo biti iz materialov, ki varujejo in zaščitijo telo pred toplotnimi vplivi, so dovolj zračna in lahka ter ne ovirajo gibanja. Ne pozabite na ustrezne nogavice, ki ščitijo stopalo pred mrazom in žulji.

Opremo, ki jo imate na pohodih s seboj morate dobro poznati in jo znati uporabljati, saj vam bo v nasprotnem primeru predstavljala nevarnost. Ne pozabite na UV zaščito.

Preden se odpravite na turo se prepričajte, da ste telesno dobro pripravljeni, imate ustrezno opremo, poznate teren, ste preverili vremensko napoved. Ne precenjujte svojega znanja in sposobnosti.

Hitrost hoje prilagodite svojim zmožnostim, postavljajte si cilje in vrhove, ki jih lahko osvojite. Dokler nimate lastnih izkušenj in znanja, se v sredogorje in viskokogorje ne odpravljajte sami ampak, v spremstvu usposobljenih oseb. Upoštevajte pravila varne hoje v gore.

Odkrivajmo nove poti!

Pridružite se nam pri odkrivanju zanimivih poti! Pišite na aktivna@adriamedia.si in dodajte v naš seznam svojo priljubljeno stezico.

Naredimo skupaj krožno pot po Sloveniji in odkrjimo nove in nove poti!

Nataša Č. Bleiweis, prof.šp.vzg.