6 razlogov, zakaj bi morali večkrat sami v naravo

6 razlogov, zakaj bi morali večkrat sami v naravo (foto: pexels) pexels
24. 11. 2020

Preverite, zakaj je včasih dobro, da se odpravite na pohod sami.

Pohajanje v družbi ima svoje prednosti in užitke, a včasih potrebujemo pot in razgled samo zase. 

Kam jo mahniti sami? Presodite svoje sposobnosti. To ne pomeni, da greste sami na Triglav, lahko se odpravite le na lahkoten sprehod v bližnji gozd. Nekam, kjer je tišina in ni ljudi. Bolj zahtevni podvigi pa naj počakajo na družbo (in bolj primerne čase). 

Na pohod v naravo sami ... Zakaj?

1. Čas samo za vas

Imeli boste na voljo ves čas in prostor, da razmišljate le o sebi. Ni se vam treba ukvarjati z mislimi drugih, to je čas za vas.

Nastavite telefon na način letenja, morda vzemite s seboj blok ali najljubšo knjigo, če želite. Razmislite o svojem življenju, zakaj ste tukaj, zakaj ste hvaležni, kako ste se spremenili in kaj bi bilo dobro spremeniti.

V dnevnem kaosu in hitenju nimamo časa slišati sebe in svojih želja, to je vaša priložnost, da se zopet povežete sami s sabo.

Ste cel teden zadrževali jok? Privoščite se ga. Prav tako boste lažje sprejeli pomembne odločitve v življenju, če jih boste premislili v miru narave in sami s seboj.

2. Bodite pozorni in opazujte naravo

Ko ste sami, lahko zares pozorno opazujete svet okoli vas - občudujte cvetlice, drevesa, potok, ptice in nebo. Vdihnite zrak. Bodi veseli, da ste.

3. Premostitev strahov

Vam pohajanje v samoti predstavlja izziv in raje ne bi? Toliko bolje, razbijte svoje meje!

Najboljši občutek je, ko premagate strahove. Vaša osebna moč se bo okrepila in naučili se boste samozaupanja ter samostojnosti. Če ne zaupate sebi in se ne počutite dobro, ko ste sami s seboj, ne boste nikoli zares zaupali tudi drugim.

Zadnje vam bo izredno pomagalo tudi pri izzivih v vsakdanjem življenju.

4. Sami svoj gospodar

Si želite odmora? Ni problema. Si želite nazaj? Tudi prav. Si želite po drugi poti? V redu. Bi jedli? Prav. Ko ste sami s seboj, vam ni treba sklepati kompromisov ali se prilagajati. Uživajte čisto po svoje.

5. Tišina je zlato

Vsak potrebuje svojo dozo tišine, tudi najbolj družabni ljudje. Samo bitje vašega srca, šelestenje listja in ptičje petje. Le v tišini in miru lahko slišite sebe.

Preberite še:

Ali pa: To so astrološka znamenja, ki obožujejo preživljanje časa v samoti