Sinji vrh - čudovit razgled po Vipavski dolini in vse tja do Benetk in Istre

Sinji vrh - čudovit razgled po Vipavski dolini in vse tja do Benetk in Istre (foto: DDD) DDD
9. 3. 2021

Sinji vrh (1002 m.n.m) je razgledna gora, ki se nahaja med Colom, Ajdovščino in Predmejo. Z vrha, na katerem stoji manjši križ in vpisna skrinjica, je čudovit razgled po markantni Vipavski dolini, ki se ob lepem vremenu razširi vse tja do Benetk in Istre.

Na Sinji vrh vodi več poti tako kratkih kot dolgih izhodišča pa so lahko vasi Col, Otlica, Predmeja, Kovk ali pa kar Ajdovščina. Najkrajša je pot Otlica - Sinji vrh, za katero boste potrebovali uro in pol. Iz Cola boste potrebovali dobre tri ure.

DDD


Do vrha pa pelje tudi asfaltirana cesta, ki se konča malo pod vrhom ob gostišču Sinji vrh, kjer nudijo hrano kot sobe. Po napornem potepanju po neskončnih gozdnih poteh se prileže pogled z njihove terase, ki očara obiskovalca, žal pa je trenutno zaprt, tako da bomo morali vsi na njihove dobrote še malo počakati.

DDD

Pod Sinjim vrhom so simpatično raztresene kmetije razloženega naselja Kovk, kjer se slikovito izmenjujejo vrtačast kraški svet z malimi njivami, pašniki in pretežno bukovimi gozdovi.

Preberite še: Vitovski hrib mimo skritega Vitovskega jezera do cerkve sv. Marijeali Simpatičen Bukov vrh s cerkvijo Žalostne Matere Božje