Slovenci rešujejo sezono v planinskih kočah (a ne razumejo gorskega bontona)

Slovenci rešujejo sezono v planinskih kočah (a ne razumejo gorskega bontona) (foto: Matjaž Šerkezi) Matjaž Šerkezi
2. 10. 2020

Letošnja poletna sezona počasi dobiva hladnejše odtenke in prve obrise ocene uspešnosti. Po ocenah PZS so slovenske gore poleg izkušenih planincev privabile še več tistih obiskovalcev, ki se v preteklih letih niso odpravljali v gore. 

Letošnja sezona je bila drugačna, a kljub vsem črnim pomladanskim napovedim, jo je še dobro odnesla, ocenjuje Planinska zveza Slovenije. Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je bilo do vključno avgusta v planinskih kočah zabeleženih 25 odstotkov manj nočitev v primerjavi s preteklimi, zelo uspešnimi leti. Število slovenskih gostov, ki so prenočili v planinskih kočah, se ni bistveno povečalo, bilo pa je precej manj tujcev. V slovenskih kočah jih je prenočilo le ena tretjina glede na pretekli dve leti.

Na zmanjšanje nočitev je vplivalo predvsem manjše število tujih gostov, kot tudi ukrepi, zaradi katerih so koče sprejele manjše število gostov glede na sicer spalne kapacitete. »Ne glede na razmeroma velik padec nočitev so v planinskih društvih vseeno zadovoljni s sezono. Manj je bilo nočitev v visokogorskih kočah, kjer so nekatere beležile kar za polovico manj nočitev od preteklih let. K sreči se je letos povečal obisk in predvsem število nočitev v nekaterih sredogorskih kočah. Več je bilo nočitev v kočah ob Slovenski planinski poti, saj opažamo, da se je v letošnjem letu povečalo število oseb, ki so hodile po tej naši prvi in najdaljši vezni poti.«

Zaradi koriščenja turističnih bonov v kočah več neizkušenih planincev

Letošnja sezona je posebna še zaradi nekaj pojavov. V kočah je bilo precej več enodnevnih gostov, v kočah in na splošno v gorah in hribih je bilo veliko število oseb, ki sicer ne zahajajo v planinski svet in opazno je bilo nekoliko večje trošenje za pijačo in hrano v planinskih kočah. Oskrbniki so mnenja, da je v dobršni meri k temu vplivala možnost koriščenja turističnih bonov.

Tudi letos so bile najbolj obiskane koče v okolici Triglava, tam so Slovenci v poletni sezoni unovčili tudi največ turističnih bonov.

Smeti odnesi v dolino - del »novincev« meče slabo luč na vse obiskovalce gora

Večina obiskovalcev je upoštevala ukrepe, ki so bili zaradi covida-19 potrebni tudi v planinskih kočah. Pohvalno je, da so se v letošnjem letu za obisk gora in hribov odločili ljudje, ki sicer ne zahajajo v gorski svet. Vendar pa del »novincev« meče slabo luč na vse obiskovalce gora.

»Pri obisku koč in še posebno nočitvah se je pokazalo nerazumevanje posebnosti gorskega sveta in nerazumna pričakovanja ponudbe v kočah. Hkrati pa so bili ti novi gostje v gorah vidno slabše opremljeni ali pa niso znali opreme pravilno uporabljati.

Po informacijah Gorske reševalne službe je bilo v letošnjem letu več reševanj zaradi nepoznavanja terena, neizkušenj in preseganja lastnih zmožnosti. Posebno pa je potrebno opozoriti na problem odpadkov in smetenja. Zaradi novih gostov, ki povečini ne poznajo etike obnašanja v gorah, je bilo bistveno več odpadkov v kočah in v določenih predelih tudi ob poteh. Obiskovalce gora, ki redno ali vsaj občasno obiskujejo gore, smo že navadili, da svoje smeti vzamejo s seboj v dolino.

Nove obiskovalce bomo morali v prihodnjih letih ozavestiti tudi glede odnosa do narave, lastne opreme za varno hojo in predvsem vedenja o uporabi planinske opreme ter resničnih pričakovanj ponudbe v kočah,« je povedal strokovni sodelavec na PZS Dušan Prašnikar.

Vir: Planinska zveza Slovenije