Stari grad Smlednik - popoln izlet za družine z majhnimi otroki

Stari grad Smlednik - popoln izlet za družine z majhnimi otroki (foto: DDD) DDD
21. 2. 2021

Smledniški hrib, imenovan tudi Stari grad ali Grad Smlednik, stoji na manjši vzpetini vzhodno od Zbiljskega jezera, severno od Šmarne gore in južno od vasi Valburga ter Smlednik. 

Grad je bil zgrajen v romaniki v 12. stoletju. Sestavljala sta ga samostojni obrambni stolp in obrambni jarek.

DDD

Obnovljen in spremenjen je bil v gotskem obdobju, kasneje pa po potresu leta 1511, ko so v renesančnem stilu dozidali bivalne prostore in obrambne stolpe. Grad so obnavljali do leta 1610 in je lep primer razvoja srednjeveškega gradu v osrednji Sloveniji.

DDD

Ob poti na grad je 14 rokokojskih kapelic Križevega pota, ki se zaključi s kompozicijo treh križev. Kalvarija je bila zgrajena leta 1772 v povezavi s posestjo gradu Valburga.

DDD


Razvaline gradu so danes lepa razgledna točka, s katere je vidna Šmarna gora, na zahodu Lubnik, Ratitovec in Julijske Alpe s Triglavom, na severu Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe, na jugozahodu pa Polhograjsko hribovje.

DDD


Na Smlednik se je najboljše povzpeti iz vasi Valburga. Do vrha boste hodili dobrih 20 minut, v tem času pa boste opravili 160 višinskih metrov.

DDD

Zaradi kratke in nezahtevne poti, srednjeveškega gradu in otroških igral ob njem ter razgledov na vse štiri strani neba je izlet kot naročen za družine z majhnimi otroki. Tik pod gradom je tudi okrepčevalnica in krajša plezalna pot, ki vodi do obzidja gradu. Do gradu vodi tudi urejena makadamska cesta.

Še nekaj idej za izlet: Vrhniška Šmarna gora – Planina nad Vrhniko ali Stari grad Kamnik ali Prijeten vzpon na Sivko