Viki Grošelj: "Gorstvo v Himalaji je najtežji izziv, ki ga lahko najdeš v alpinizmu"

Viki Grošelj: "Gorstvo v Himalaji je najtežji izziv, ki ga lahko najdeš v alpinizmu" (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
16. 1. 2023

Pohodniki zagotovo ne smete zamuditi dogodka, ki bo potekal 27. januarja ob 19.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Viki Grošelj bo v velikem predavanju predstavil pot čez Nepal. 

Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski vodnik in reševalec. V Himalaji je opravil enajst vzponov na več kot osem tisoč metrov visoke vrhove. Kot prvi Slovenec se je povzpel na najvišje vrhove vseh sedmih celin. Je avtor 18 knjig.

Leta 2021, 46 let po prvem obisku Nepala je Viki Grošelj - vrhunski alpinist, himalajec, gorski vodnik in reševalec - dokončal zamisel prečenja te čudovite himalajske dežele v smereh sever-jug in vzhod-zahod.

Svoja spoznanja in vtise s poti je strnil v knjigi Križ čez Nepal (2022, Buča). Predstavil pa jih bo tudi na velikem predavanju, ki bo 27. januarja 2023, ob 19:00, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

"Dokončal sem potovanje, ki najbolj osmišlja vsa moja soočanja in čustvovanja s to himalajsko deželo. Prav vsak dan, preživet v Nepalu, je pomemben delček bogatega mozaika, ki me je na tej poti tudi osebnostno močno zaznamoval. Skoraj neopazno in nevsiljivo pa začel preoblikovati iz nekoč adrenalinskega zanesenjaka in sanjača v, morda kdaj v prihodnosti, 'modreca', spravljenega s seboj in svetom. Tudi zato si želim, da se moje poti v Nepal še dolgo ne bi končale."

Promocijsko gradivo

Vikijeva razmišljanja nagovarjajo tako ljubitelje gora kot tudi običajne popotnike skozi življenje. Po predavanju bo na razpolago tudi za podpisovanje knjig.

"Gorstvo v Himalaji je najtežji izziv, ki ga lahko najdeš v alpinizmu, saj se poleg nizkih temperatur občuti tudi hudo pomanjkanje kisika. Gre pa za zelo romantično ozemlje, kjer je narava lepa in ljudje so taki, da jih moraš imeti rad," pravi Viki. 

Knjige Vikija Grošlja, ki so izšle pri založbi Buča:
  • Najvišji vrhovi celin (2018)
  • Krona Slovenije (2020)
  • The Crown of Slovenia (2021) – 'Krona Slovenije' v angleščini
  • Koruna Slovinska (2021) – 'Krona Slovenije' v češčini
  • Križ čez Nepal (2022)

Viki ima gore rad. Kot pove v uvodni besedi dela Do prvih zvezd, so ga "gore učile in marsikaj naučile". (Grošelj, 1987, str. 9) V gorah se lahko poglobi vase in vzpostavi stik z najglobljimi kotički duše. Plezanje ga žene do telesnih in umskih skrajnosti in ga hkrati povezuje z naravo. "Zbran sem in popolnoma miren. Celotno telo se spreminja v čudovit instrument. Gibanje postaja pesem. Zlijem se s steno, z vetrom in ledom, s skalo in dejanjem, ki nastaja. Živim!" (Grošelj, 1987, str. 35) Gorništvo je zanj šola, v kateri mojstri svoje sposobnosti, hkrati pa se mu v prepadnih ledenih prostranstvih kakor nikjer drugod odpira duhovni pogled. (Vir: PZS)

Promocijsko gradivo