Zakaj tako radi čas preživljamo v naravi?

Zakaj tako radi čas preživljamo v naravi? (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2022

S čim nas narava tako očara, da bi jo lahko ure in ure opazovali? In zakaj se tako radi vračamo?

Nekateri raje izberejo gore kot morje. Drugi prisegajo na sprehode po gozdu. A eno je vsem skupno: radi prihajamo v naravo in se tam zadržujemo. No, tega ne moremo trditi za vse. Tisti, ki se redno odpravite na pohod, sprehod ali samo opazovat razgled, pa ste s seboj zagotovo odnesli tudi kakšno lekcijo ali občutili kakšno pozitivno posledico. 

Gore nas opomnijo, kako majhni smo. Šele ko zremo z vrha gore v dolino, se resnično zavemo, kakšna majčkena pikica smo v primerjavi z mogočnimi vrhovi. Obstajajo stvari, ki so večje od nas in naših težav. 

Nekateri se redno sprehajajo skozi gozd ali travnike, da umirijo razburkane misli. Samo pomislite, kako osvežujoče je za ušesa, ko zaslišite samo zvoke živali, šumenje dreves in žuborenje potočka. Brez glasnega prometa, zvonjenja telefona, prepira sodelavcev ...

Pohod lahko zlahka štejemo kot osebni dosežek. Celodnevno raziskovanje okolice ali osvajanje hribov ni kar tako in lahko ste ponosni nase, da vam je uspelo. Še več, če ste premagali toliko kilometrov, boste kos tudi drugim težavam. Samo pravo pot morate ubrati. 

Nobena fotografija ali posnetek ne more prikazati tako čudovitega razgleda, kot ga lahko vidite na lastne oči. Za kaj takega se je vredno potruditi, kajne? Ob tem se opomnite na cilje, ki ste si jih zadali in osmislite preizkušnje, s katerimi se trenutno borite. 

Kaj ne sme manjkati, ko se odpravljate na izlet v naravo?
  • Ko se poleti odpravljate na izlet v naravo, ne pozabite na zadostno količino vode in prigrizke, ki vas bodo napolnili z energijo. Podrobno preučite pot po kateri boste hodili, a si vseeno pustite malo svobode in raziskovanja.

  • Prav tako spremljajte vreme dan pred izletom, še posebej kadar se odpravljate na zahtevnejše pohode in v gore. Vreme se tam hitro spreminja in ne želite, da bi vas ujela nevihta. 

  • Primerno se oblecite in obujte - glede na vreme in glede na vrsto aktivnosti, vedno pa pridejo prav tudi dolgi rokavi, tudi če jih na koncu ne boste vzeli iz nahrbtnika. 

Preverite tudi izlet, ki se mora po mnenju naše bralke znajti na vašem seznamu želja ali pa ujemite svojo srečo s tekom.