Tudi ZATO bi morali več časa preživeti v naravi! Ste že kdaj poskusili? (VIDEO)

Tudi ZATO bi morali več časa preživeti v naravi! Ste že kdaj poskusili? (VIDEO) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 6. 2022

Preživljanje časa v naravi pripomore k boljšemu psihičnemu in telesnemu počutju. Zato zdravniki na Japonskem svetujejo gozdne kopeli, na Škotskem pa namesto zdravil predpisujejo opazovanje ptic in sprehode v naravi. Toda!

Ali ste vedeli, da ima lahko tudi poslušanje zvokov narave zelo pozitiven učinek?

Raziskovalci so analizirali 18 različnih študij in izkazalo se je, da imajo zvoki narave izjemen pozitiven učinek na zdravje, zmanjšujejo stres ter jezo. Veliko udeležencev je poročalo tudi o zmanjšanju bolečin, boljši koncentraciji in izboljšanju razpoloženja.  

Profimedia
Od treh tipov zvokov – ptice, voda in mešani zvoki – , je imelo …
  • žuborenje vode največ pozitivnih učinkov na zdravje na sploh,
  • zvoki ptic pa so imeli največji učinek na stres in jezo.

Raziskovalci sicer niso povsem prepričani, zakaj se ljudje tako odzovemo na zvoke narave, vendar pa obstaja kar nekaj teorij. Avtorica študije, dr. Rachel Buxton, pravi, da nad ugotovitvami pravzaprav ni presenečena. »Z evolucijskega vidika smo ljudje naravnani tako, da smo pozorni na signale nevarnosti in varnosti. In okolje, ki je napolnjeno z zvoki narave se zdi varno in nam omogoča, da se sprostimo,« pravi.

Tu pa je še ena dobra novica ...

Ko res ne boste imeli časa za sprehod, ko vam bodo načrte prekrižale druge obveznosti, če se v naravo ne morete odpraviti zaradi zdravstvenih razlogov ipd.

No, potem si zavrtite posnetek z zvoki narave.
Tudi poslušanje posnetkov ima namreč pozitiven učinek na naše zdravje in počutje.

To pa je le ena izmed številnih raziskav, ki kažejo, da bližina narave dobrodejno vpliva na človeka.

Še ena raziskava, objavljena v reviji Ecological Applications, je denimo poročala, da tudi opazovanje narave zmanjša negativne učinke preživljanja časa v zaprtih prostorih. Študija je sledila 3000 ljudem v Tokiu in izkazalo se je, da na duševno zdravje dobrodejno vpliva že pogled na zelenje skozi okno.

Profimedia
Ja, narava zdravi. Zato se čim večkrat sprehodite skozi gozd, obkrožite se z zelenjem, napolnite prostore z rožami in dodajte nekaj naravnih zvokov na svoj seznam. »Potopite« se v naravo, morda boste manj pod stresom, srečnejši in bolj zdravi.
Preberite še: