Ideja za izlet: Babji zob in drugi blejski griči, ki nudijo čudovit razgled

Ideja za izlet: Babji zob in drugi blejski griči, ki nudijo čudovit razgled (foto: Anja Horjak (zasebni arhiv)) Anja Horjak (zasebni arhiv)
23. 7. 2020

Bled je najbolj znan po kremšniti, malo manj pa po hribih, ki vam nudijo čudovit razgled in poskrbijo tudi za kondicijo. Primerni so tako za izkušene kot manj izkušene pohodnike. 

Ob besedi Bled vsak najprej pomisli na slastno kremšnito in jezero z otočkom. V resnici pa si lahko naredite aktiven enodnevni izlet v okolici Bleda, s katerim si boste zaslužili to slavno slaščico. 

Babji zob

1128 m visok hrib se natančneje nahaja nad vasjo Kupljenik. Po izvozu za Lesce, vožnjo nadaljujte proti Bledu in nato proti Bohinju. Kasneje se cesta odcepi proti Bohinjski Beli in kmalu boste zagledali označbe za vas Kupljenik (zavoj v levo na vrhu klanca). Parkirišče je označeno, opazili boste tudi tablo, ki kaže v smeri Babjega zoba. 

Vzpenjati se boste začeli po makadamski cesti in skozi gozd, kjer boste lahko že delno opazili razgled na vas. Ko prispete na pašnik, si vzemite nekaj časa za občudovanje razgleda, saj boste že zagledali gore in razgled na Bled. Pot se nadaljuje pretežno po gozdu in je označena z markacijami, zato imejte oči na pecljih. 

Anja Horjak (zasebni arhiv)

Sem ter tja boste še videli tablo Babji zob. Vzpenjali se boste vedno višje in že pred končno točko opazili dve razgledni točki s klopco in poučno tablo, na kateri lahko preverite tudi, katere vrhove vidite na drugi strani. 

Nadaljujte pot mimo razglednih točk do Babjega zoba, s katerega se odpira razgled na gore. Tu najdete tudi žig za planinsko knjižico. Pot vam bo vzela približno uro in pol. 

Anja Horjak (zasebni arhiv)

Nazaj grede se ustavite na eni od razglednih točk (kakšnih 15 minut od vrha), pomalicajte na klopi in se prepustite temu razgledu. 

Anja Horjak (zasebni arhiv)
Ojstrica in Velika Osojnica (tudi za kondicijsko manj pripravljene)

Skupno boste ne preveč zahtevno pot prehodili v 40 minutah, vendar imate vmes lahko postanek na Ojstrici, saj se boste preko nje povzpeli na Osojnico in s tem osvojili dva vrhova naenkrat. 

Pot z avtom vodi v bližini jezera (Njivice), parkirate pa blizu Doma muzealcev Slovenije na primernem mestu. Za izhodiščno točko si lahko izberete tudi Veliko Zako (v bližini). 

Hoditi začnete po kolovozu, ki vas kmalu popelje v gozd, in ko se začne strmeje vzpenjati (po približno 20 minutah), vas že pripelje na razgledno točko Ojstrica. Tu si lahko na kratko odpočijete in naredite nekaj fotografij, potem pa nadaljujete v smeri Velike Osojnice po poti, ki ste jo prej zapustili. Na vrhu boste zagledali klopi in informativno tablo ter seveda lep razgled na Bled.