Ideja za lahkoten izlet: sprehod po Mojstrani in Kranjski Gori

Ideja za lahkoten izlet: sprehod po Mojstrani in Kranjski Gori (foto: zasebni arhiv) zasebni arhiv
10. 8. 2019

Ko bi radi pobegnili iz mestnega vrveža, na hitro spočili misli in se napolnili s svežim zrakom ter energijo, se odpravite v Triglavski narodni park in njegovo okolico. Nikoli ne boste razočarani. 

Na lahkoten pohod, no, bolj sprehod, se lahko podate z družino ali pa sami, kadar si zaželite miru. Najprej se zapeljite v Mojstrano, kjer vas bo že s ceste pozdravil pogled na gore. Parkirate lahko ob poti in se do vznožja slapa Peričnika sprehodite peš, ali se zapeljete čisto do Koče pri Peričniku, kjer je  parkirišče s parkirnino, ki znaša med 2 in 3€. Od tu naprej je pot dobro označena, vzpon pa traja le dobrih 10 minut. 

Slap si lahko ogledate z vseh strani in se ob robu previdno sprehodite tudi za njim. Kapljice, ki letijo na vse strani, vas bodo prijetno ohladile. 

Od tu naprej se lahko povzpnete še do zgornjega slapa, vendar previdno, saj pot ni tako urejena kot v prvem delu, na kar vas bodo opozorile oznake. Paziti velja tudi pri slapu, saj so tla precej spolzka. 

Ko se spustite nazaj do koče, se lahko z avtom zapeljete nazaj po cesti do bližnje osnovne šole, ki jo boste zagledali na levi strani. Tam boste našli prosto parkirišče in v bližini tudi gostilno, če med pohajanjem postanete lačni. Peš se odpravite do jezera Kreda. 

Najprej jo mahnite do križišča (nekaj metrov od parkirišča), kjer boste zavili ostro desno na manjšo cesto med hiše (v smer od koder ste prišli, torej proti slapu). Ob poti vas bo spremljala čista iin mrzla Triglavska Bistrica. V nadaljevanju vas bodo do Krede vodili znaki, pot pa se bo kmalu spremenila v gozdno. Čaka vas le en nekaj minuten vzpon in že se boste znašli pri jezeru, kjer si lahko na tabli preberete več o njegovi zgodovini. 

Če imate s seboj hrano, je tu super kotiček za piknik, vendar vse smeti odnesite s seboj do naslednjega smetnjaka in upoštevajte ostala pravila TNP-ja. 

Ko se vračate proti avtomobilu, si lahko ogledate še Planinski muzej, ki se nahaja v neposredni bližini. Tu boste našli več podrobnosti: Izlet v Slovenski planinski muzej

Pot nadaljujte proti Kranjski Gori, kjer se lahko sprehodite okrog jezera Jasna in, če ste dovolj pogumni, v njem zaplavate. Nato se napotite proti Ruski kapelici, do kamor vas bo vodila cesta, ki pelje na Vršič. 

Po želji se lahko vzpnete vse do Vršiča, ali pa jo mahnete nazaj do avta in se odpeljete proti Ratečam, kjer vas bodo za vasico Podkoren pričakali Zelenci - čudovit naravni rezervat. Ta je življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin, obsega 14 hektarjev. Do smaragdno zelenega jezera, v katerem na dan vre Sava Dolinka, in po močvirnati okolici s čudovitim razgledom pa se lahko brez škode za naravo sprehodite po posebni leseni brvi.

Bodite odgovorni turisti in pohodniki

V okviru aktivnosti spodbujanja trajnostne mobilnosti in umirjanja prometa v dolini Vrata bodo tudi letos avgusta organizirani brezplačni avtobusni prevozi ob koncih tedna na relaciji Mojstrana-Vrata. Na Planinski zvezi Slovenije priporočajo, da pustite svoje vozilo na enem izmed brezplačnih parkirišč v Mojstrani in se v dolino Vrata odpravite peš, s kolesom ali brezplačnim javnim prevozom. Več informacij dobite tukaj: Brezplačno parkiraj in uporabi avtobus.

Za en dan boste imeli v bližini Mojstrane in Kranjske Gore več kot dovolj idej za potep in sprostitev. Varen korak vam želimo!