"Imam še eno priložnost in morda bom naredila čudež!" - Česa nas učijo profesionalni športniki?

"Imam še eno priložnost in morda bom naredila čudež!" -  Česa nas učijo profesionalni športniki? (foto: profimedia) profimedia
12. 2. 2019

"Kdo je rekel, da ne bom zmagala? Še lahko zmagam. Imam še eno priložnost in morda bom naredila čudež!" Besede pripadajo izjemni smučarki Lindsey Vonn, ki ji po hujši poškodbi mnogi niso več pripisovali možnosti za zmago. Pa si je kljub temu izborila zadnjo medaljo. Kaj se lahko naučimo od profesionalnih športnikov za svoje življenje?

V preteklih dneh ste se težko izognili dogajanju v smučanju, predvsem pri ženskah, kjer smo poleg zlate medalje Ilke Štuhec lahko videli tudi zadnjo vožnjo Lindsey Vonn. Kljub hudi poškodbi se je na novinarski konferenci postavila zase s prepričljivimi besedami: "Kdo je rekel, da ne bom zmagala? Še lahko zmagam. Imam še eno priložnost in morda bom naredila čudež! Mogoče mi ne bo uspelo, ampak dala bom vse od sebe." (vir: 24ur)

In ji je uspelo. Na koncu ji je okrog vratu visela bronasta snežinka.

Česa nas ona in drugi profesionalni športniki učijo za življenje in prebijanje skozi vsak dan?
Brezpogojnega zaupanja vase

Če začnemo z zgornjo izjavo Vonnove, lahko opazimo, da niti v enem od težjih trenutkov v svojem življenju ni podvomila vase. Pa kaj potem, kaj menijo drugi? Kot si je sama prismučala zadnjo medaljo, lahko z vero vase in trudom tudi vi naredite tisto, kar niste nikoli verjeli, da zmorete. Kdo pravi, da ne boste morali preteči maratona? Ali izkoreniniti slabe navade? Zakaj ne bi morali prevzeti vlogo vodje službenega projekta? 

Največkrat ste sami svoj glavni nasprotnik, proti kateremu se borite. Naučite se zaupati vase in zagotovo vam bodo ob strani stali tudi vaši bližnji. Ker boste vedeli, kaj zmorete, vam ne bodo škodovale niti negativne besede in dvomi drugih. Lahko naredite čudež, kot pravi Lindsey Vonn.

Predanosti

Ilka Štuhec: "Vedno je isto, vedno hočem smučati najbolje. Včasih to prinese rezultate, včasih pač ne." (vir: Večer)

Tudi če boste vsak dan dali vse od sebe v športu, službi, v odnosih, vedno ne bo vse tako, kot ste si zastavili. Imeli boste slabe dni, zgrešili boste cilj, neuspešni boste. A vedno se morate pobrati, nas učijo besede in kariera Ilke Štuhec. Čeprav je po poškodbi okrevala dolgo, se je postavila nazaj na noge in dosegla lepe rezultate. 

Tudi vi jih lahko, če ne boste obupali ob prvem slabšem času pri teku, pri neuspešnem dnevu na treningu, pri težki nalogi v službi ali pri sporu s prijateljem. Vedno morate dati vse od sebe, kljub temu da občasno to ne bo obrodilo sadov. Slej ko prej se bo zgodilo, da boste dosegli nekaj velikega in takrat vam ne bo žal vsega vloženega truda. 

Vztrajnosti

Štefan Hadalin: »Srce, trdo delo in vera v uspeh!« (vir: Delo)

Hadalin je bil po prvi vožnji v Åreju na 30 mestu in se je za las uvrstil v nadaljevanje tekmovanja. Pa ga je to prestrašilo, zamajalo njegove upe in oviralo pri drugem nastopu? Nikakor, saj si je po prihodu na cilj in dolgem čakanju prislužil medaljo. 

Lahko bi rekli, da je bila vztrajnost tu ključnega pomena, saj se ni predal, čeprav ga je prva vožnja komaj spravila naprej. Vztrajnost vas bo tudi na čisto navaden torek pripeljala daleč, ko ne boste popustili pri svoji dobri ideji in dosegli spremembo. In ko se boste iz dneva v dan trudili za dobre odnose, kar se vam bo kmalu poplačalo. Pa takrat, ko vam ne bo šlo ravno najbolje, a boste vztrajali, se izboljševali in nekoč zasijali. Vsi, tako rekreativni kot profesionalni športniki v svoji karieri naletijo na padce, ob katerih se lahko poberejo le z vztrajnostjo. 

Uživanja v tem, kar počnemo

Timi Zajc: "Nikoli nisem pomislil, da bi izbral drug šport." (vir: Siol.net)

Slovenski skakalec Timi Zajc pravi, da je spremljal tudi druge športe, a mu noben ni bil tako zanimiv, da bi z njim nadomestil skoke. Ob tem se počuti dobro in aktivnosti zagotovo v prvi vrsti ni izbral zato, da bi dom lahko opremil s pokali in bliščem. 

Saj vidite, kaj želimo povedati? Ne glede na to, kaj izberete in s čim se ukvarjate, morate v tem vsaj malo uživati. V nasprotnem primeru boste do aktivnosti gojili negativen odnos in jih z večjo verjetnostjo izpustili. Nekaterim stvarem se ne moremo izogniti in so nujne, o tistih, kjer lahko odločate, pa vedno izberite tako, da se boste počutili dobro. 

Preverite tudi: