Izjemna življenjska zgodba vrhunskega slovenskega košarkarskega reprezentanta Mihe Zupana

Izjemna življenjska zgodba vrhunskega slovenskega košarkarskega reprezentanta Mihe Zupana (foto: Goran Antley) Goran Antley
20. 11. 2015

Življenjska zgodba gluhega slovenskega košarkarskega reprezentanta, 205 centimetrov visokega krilnega centra iz Kranjske Gore, Mihe Zupana je bila predstavljena tudi v dokumentarnem filmu na TV Slovenija. Za vse, ki ste ogled zamudili ...

Zgodba o Mihi Zupanu je zares neverjetna

Mihi Zupanu, izjemnemu košarkarju, je uspelo zgraditi vrhunsko športno kariero, igrati na najvišji evropski ravni in na treh velikih tekmovanjih zastopati Slovenijo.

Pred petimi leti ga je Mednarodni komite za šport gluhih razglasil za najboljšega gluhega športnika leta 2010 (Widex sportsmen of the year 2010). Marsikomu pa se zdi neverjetno, da je gluhi osebi uspelo na taki ravni.

S košarko se je Kranjskogorčan začel ukvarjati, ko mu je bilo 14 let, pri 17 letih pa je zaigral pri Slovanu. Na začetku kariere je igral za društvo gluhih in gluho reprezentanco, a želja po napredovanju, talent in uživanje pri igri so ga pripeljali do igre s slišečimi. Sprva se je počutil manjvrednega, pozneje pa je prišel na tekmo All Star in bil izbran za najkoristnejšega igralca tekme (MVP) tekme mladincev.

Danes ne pozabi povedati, da je neizmerno hvaležen Slovanu, Rajglju, selektorju gluhe reprezentance Janezu Perčiču, Sunari in prijatelju ter botru svojih hčerk Sebastjanu.

Prehod v Olimpijo mu je prinesel možnost, da je kot prvi gluhi košarkar zaigral v Euroligi, pred petimi leti pa je bil tudi prvi gluhi košarkar, udeležen na svetovnem prvenstvu. Letos je prav tako kot prvi gluhi košarkar nastopil na evropskem prvenstvu, česar si niti sam ni nikoli predstavljal.

Počasi je zanj postal izziv tudi igranje v tujini, kljub pomislekom, kako bo potekala komunikacija. Seveda pa mu je ves čas ob strani stala družina. Tako je leto dni igral v Grčiji, dve v Rusiji in tri leta v Turčiji. Daleč od tega, da je vse šlo kot po maslu, med drugim ni znal angleško. Pomagal mu je dober prijatelj, ki je z družino Zupan v Turčiji bival dve leti in pol ter mu prevajal. Sčasoma pa se je tudi Miha naučil angleško.

Vsak vrhunski šport je fizično zahteven, igranje gluhega košarkarja s slišečimi pa še toliko bolj, saj mora biti košarkar celotno tekmo stoodstotno osredotočen na dogajanje na igrišču, sploh na komunikacijo soigralcev.

Žal pa Miha tudi omeni, da se je na svoji poti poleg težav s komunikacijo srečal tudi z diskriminacijo na različnih področjih, in to večkrat v Sloveniji kot v tujini.

Tiha zmaga - življenjska zgodba Mihe Zupana

Življenjska zgodba gluhega slovenskega košarkarskega reprezentanta, 205 centimetrov visokega krilnega centra iz Kranjske Gore, Mihe Zupana je predstavljena tudi v dokumentarnem filmu na TV Slovenija.

Za dokumentarni film Tiha zmaga, ki je že bil predstavljen, je scenarij napisal Luka Šefic, režirala pa ga je Haidy Kancler. Film prikazuje različne ovire, s katerimi se srečujeta Miha Zupan in njegova družina.

Premiero je dokumentarni film doživel v septembru, če pa ste ogled zamudili, si ga lahko ogledate v MMC-jevem arhivu na povezavi Tiha zmaga.