32. kolesarski Maraton Franja

32. kolesarski Maraton Franja (foto: Leon Andrejaš) Leon Andrejaš
20. 5. 2013

Najmnožičnejša športno-rekreativna kolesarska prireditev bo letos potekala med 7. in 9. junijem, organizatorji pa pričakujejo, da se bo pomerilo prek 7 000 kolesarjev vseh generacij.

Maraton Franja je že zdavnaj prerasel osnovno idejo in ne živi le na trasi po BTC Cityju, Ljubljani in okolici, pač pa je mnogo več.

Tako kot lani, bo tudi letos potekal tri dni.

V petek, 7. junija, ga bodo otvorili tekmovalci v kronometru oziroma vožnji na čas, v kateri se bodo na 18,6 oziroma 38 kilometrski preizkušnji pomerili tako rekreativni kot profesionalni kolesarji, saj bo dirka štela za državno prvenstvo.

V soboto, 8. junija, in v nedeljo, 9. junija, bo program maratona klasičen.

V soboto
  • Najmlajši se bodo lahko preizkusili na t.i. poganjalčkih Badabu.

Prijavnine ni!

V nedeljo

Nedeljo bo zaznamoval start 32. Maratona Franja 2013.

Ob 9. uri (izpred Kristalne palače v BTC Cityu) se bodo kolesarji podali na 156-kilometrsko preizkušnjo po klasični progi od Ljubljane, Vrhnike, Logatca, Godoviča, Idrije, Cerknega, Kladja, Sovodenj, Škofje Loke, Vodic, Tacna do Ljubljane.

Ob 10.30 uri pa se bodo kolesarjem na 97-kilometrski progi pridružili udeleženci Malega Maratona Franja BTC City.

Letošnji praznik kolesarstva je dobra napoved in generalka za avgust 2014, ko bo v Ljubljani potekalo Svetovno prvenstvo za rekreativne kolesarje.

Maraton Franja, zgodovina, kultura in umetnost

Organizatorji skupaj s partnerji vsako leto poskrbijo za številne novosti, letos so te neposredno povezane z zgodovino, kulturo in umetnostjo.

Letos Maraton Franja BTC City tesno sodeluje z razstavo v Mestnem muzeju, imenovano Kolo, 5200 let. Najstarejše leseno kolo z osjo, staro 5200 let je bilo namreč najdeno v Sloveniji na Ljubljanskem barju.

Več informacij na Maraton Franja 2013.

Foto: Leon Andrejaš