6 pozitivnih učinkov rednega kolesarjenja (+ najlepše kolesarske poti)

6 pozitivnih učinkov rednega kolesarjenja (+ najlepše kolesarske poti) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 5. 2019

Ste se že pridružili tistim srečnežem, ki zjutraj zajahajo kolo? Preverite, kaj se zgodi, če vsak dan kolesarite vsaj 20 minut.

6 pozitivnih učinkov rednega kolesarjenja (in zakaj bi morali kolesariti v službo):

1. Bolj uživaška vožnja na delo in po opravkih

Vedno več ljudi se na delo vozi s kolesom. Prihranili boste na bencinu in izgubljenih živcih v prometnih zastojih, pridobili kondicijo ter začeli nov dan sveži in prerojeni.

Če živite zares daleč stran, lahko svoje kolo odnesete s seboj na vlak in potem nadaljujete pot na boj dostopnem terenu.

Ker se boste že zjutraj ukvarjali s telesno vadbo, boste cel dan polni energije in to se vam bo poznalo tudi pri delu.

2. Izostren um

Redna vadba izboljšuje počutje in preprečuje stres, depresijo ter občutek utrujenosti. 30 minut na dan je dovolj, da boste naredili nekaj dobrega tudi za vaše zdravje.

Ob redni vadbi se vam izboljša koncentracija, spomin in možnost kreativnega mišljenja.

3. Večja samozavest in boljše spolno življenje

Že 20 min na kolesu vsak dan bo naredilo čudeže v vaši spalnici, obenem pa boste vsak dan bolj zadovoljni tudi s svojim izgledom in pridobljeno kondicijo.

Moški, ki kolesarijo šest- ali sedemkrat na teden, poročajo o povečanem libidu in bolj eksplozivnem seksualnem življenju.

4. Konec prenajedanja

Redno kolesarjenje vam omogoča, da malo bolj sproščeno pogledate na svojo prehrano, saj vsak dan pokurite energijo z vadbo in tako učinkovito nadzorujete svojo težo.

V raziskavi Univerze v Bathu so ugotovili, da je skupina moških, ki je imela težave s prenajedanjem, s to navado prenehala, ko so začeli redno kolesariti, saj se jim je uravnal nivo sladkorja v krvi in niso imeli napadov volčje lakote.

Obenem se ob redni vadbi uredi tudi prebava!

Preverite še: 5 zahrbtnih razlogov, zaradi katerih jeste več, kot bi si želeli

5. Boljši spanec

Raziskava na Univerzi v Gruziji je pokazala, da vsakodnevno ukvarjanje s športom v zmerni količini pozitivno vpliva na spalne navade. 8.000 ljudi, starih od 20 do 85 let je lahko zaspalo hitreje in spalo bolje ter neprekinjeno, odkar so se začeli ukvarjati s kolesarjenjem.

6. Daljše in srečnejše življenje

Endorfini, ki se sproščajo ob telesni vadbi, nas navdajajo z občutkom sreče, kar vpliva tudi na naš imunski sistem in, dolgoročno, na našo življenjsko dobo.

Raziskava na Norveškem je pokazala, da moški v starosti med 70 in 80 let, ki kolesarijo po 30 minut na dan, živijo v povprečju 5 let dlje kot tisti, ki se ne ukvarjajo s športom.

Če želite kolesarjenje v službo nadgraditi z izleti med vikendom, si poglejte katere so najlepše kolesarske poti v Sloveniji.

Ali pa na kolesu raziščete TO prečudovito, kolesarjem prijazno mesto.

Preberite še: 

Vir: Bicycling

Foto: Profimedia