Brez te opreme nikar na kolo

28. 2. 2019 Promocijsko sporočilo

Kolesarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih rekreacij na naših tleh. Zgodnja pomlad bo letos poskrbela za kolesarske izlete po celi Sloveniji. Pa vendar o kolesarski opremi, ki nam lahko bistveno olajša vožnjo, pogosto ne vemo dovolj. Kaj je obvezna oprema in kaj so nepogrešljivi dodatki, ki naj bi na poti spremljali vsakega kolesarja?

Obvezna čelada za mladoletne kolesarje

Nova pravila v cestnem prometu določajo obvezno uporabo čelade za kolesarje do 18. leta starosti. Kolesarji so ena izmed najranljivejših skupin v prometu, zato je uporaba čelade priporočljiva tudi za odrasle kolesarje, čeprav je zakon ne predpisuje. Ne pozabite, da kolesarska čelada nudi ustrezno zaščito zgolj v primeru, da je primerne velikosti in dobro pritrjena. V poslovalnicah Hervis vam zato pri nakupu čelad in druge kolesarske opreme na pomoč priskoči prijazna ekipa strokovnjakov. Naj bo vaš naslednji kolesarski nakup premišljen!

Ne pozabite na nujno kolesarsko opremo  

Poleg kolesa z dobrimi zavorami boste za varno kolesarjenje potrebovali naslednjo opremo:

Ključavnica: uporabnost kolesa se brez ključavnice drastično zmanjša. Opravki v mestu, nakupi ali zgolj prevoz do šole in službe. Kolo je brez ključavnice v teh primerih prava tarča tatov! Ključavnica je eden izmed tistih izdelkov, kjer velja pravilo, da dobiš, kar si plačal. Najcenejše ključavnice vašega kolesa ne varujejo dovolj in hitro postane tarča tatov, zato je investicija v dobro ključavnico prav gotovo pametna odločitev.

Luči in odsevniki: slaba vidljivost je dejavnik številnih prometnih nesreč. Z ustreznimi odsevniki ter s sprednjimi in z zadnjimi lučmi poskrbite za varnost sebe in ostalih udeležencev cestnega prometa. Priporočamo belo sprednjo luč za osvetljevanje ceste in rdečo pozicijsko luč.

Zvonec: kolesarski zvonec, ki ga lahko pritrdite na krmilo, je nujen za varno gibanje v prometu. Čeprav ne gre za obvezno opremo, je za kolesarje prav zvonec najučinkovitejši način komunikacije v prometu. 

Obvezna kolesarska oprema ne bo poskrbela zgolj za vašo varnost, temveč za varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. Pozorni bodite predvsem na ustrezne luči in odsevnike. Se vozite zgolj ob dnevni svetlobi in mislite, da ne potrebujete luči? Tema nas lahko preseneti, zato poskrbite za delujoče luči na kolesu.

Dodatna oprema za udobno vožnjo

Poleg nujno potrebne kolesarske opreme vam pot lahko olajšajo nekateri dodatki. Med nepogrešljive dodatke spadajo:

Tlačilka in oprema za krpanje zračnic: vsak nekoliko daljši kolesarski izlet potrebuje obvezno opremo v primeru nezgode. Manjše tlačilke lahko zlahka shranite v nahrbtniku, v primeru nezgode pa vam bodo olajšale pot domov.

Plastenka z vodo (za večkratno uporabo): med intenzivnim kolesarjenjem telo izgubi precej vode, zato poskrbite za ustrezno hidracijo. Ne pozabite na okolje in uporabljajte plastenko za večkratno uporabo, ki jo lahko napolnite z vodo iz pipe.  

Nahrbtnik: lahkoten nahrbtnik je nepogrešljiva kolesarska oprema za daljše izlete. V njem lahko shranite malico in pijačo, zaradi udobne oblike pa vas med kolesarjenjem ne bo motil. 

Nepremočljiva jakna, ki vas bo varovala pred neprijetnim vetrom in nepredvidljivimi vremenskimi razmerami.

Števci za kolo in merilniki utripa za vse tiste, ki se želite nekoliko bolj resno ukvarjati s kolesarjenjem. Izkušeni kolesarji največkrat posegajo po števcih in merilnikih, a sta lahko obe napravi zabavni in uporabni tudi za začetnike. Tako lahko na konkreten način spremljate svoj napredek in si postavite merljive cilje.

Kolesarska očala – nikar ne pozabite na zaščito oči! Očala vas ne ščitijo samo pred sončnimi žarki med poletnim kolesarjenjem, temveč vas ščitijo tudi pred nadležnimi insekti, ki vam lahko med vožnjo priletijo v oko. Kolesarska očala naj bodo dobro oblikovana po glavi, udobna in naj prekrivajo čim večjo površino oči. Pomembno je, da vas kolesarska očala ščitijo tudi pred UV-žarki. 

Udobna športna/kolesarska oblačila: za daljše kolesarske izlete običajna športna oblačila nudijo premalo ubobja. Potrebovali boste kolesarske hlače z všito podlogo. Ergonomsko oblikovana kolesarska oblačila so nepogrešljiva tudi v primeru gorskega kolesarjenja. 

Se zanimate za nakup kolesa ali električnega kolesa? Preverite bogato ponudbo v najbližji Hervis poslovalnici ali v spletni trgovini!