Dirka po Franciji: Marko Džalo (maser pri ekipi Ineos) o kolesarskih poškodbah (+ NAGRADNA IGRA!)

Dirka po Franciji: Marko Džalo (maser pri ekipi Ineos) o kolesarskih poškodbah (+ NAGRADNA IGRA!) (foto: Profimedia) Profimedia
16. 9. 2020

Dirke po Franciji bo kmalu konec, zato smo z Markom Džalom tokrat govorili o poškodbah kolesarjev in okrevanju po velikih tekmovanjih. Izdal je tudi, kako se (po njegovem mnenju) dober kolesar loči od slabega. 

V zadnjem tednu dirke po Franciji morajo kolesarji iz sebe stisniti še zadnje atome moči in dokazati, kako dobri so v resnici. Takrat se pokaže, kdo je bolje fizično pripravljen, kdo zna pametno razporediti moči, katera taktika ekipe se je najbolje obnesla ...

  • Ne spreglejte Markove nagradne igre na koncu članka!

Svoje pa opravi tudi izčrpanost, ki lahko vodi v poškodbe. Marko Džalo, ki je bil v vlogi maserja priča kar petim rumenim majicam, jih je videl že ogromno. Največ se jih seveda zgodi, ko kolesarji padejo, potem pa so tu še poškodbe, ki jih mi kot gledalci ne vidimo. Več o njih vam razkrije v videu, pove pa tudi, katere lastnosti mora imeti dober kolesar. 

Marko je v videu med drugim povedal: 

"Dobri kolesarji se ločijo od slabših po trdi volji in v odnosu do dela, treninga, naporov. Če se nekomu ne ljubi truditi, ne bo nikoli dober kolesar ali nasploh športnik, rekreativec. 

/.../

Največ poškodb se zgodi, ko kolesarji padejo: odrgnine, boleče mišice. Poleg padcev je najpogostejša poškodba tudi boleče koleno ali križ, kadar kolesarji menjajo čevlje. Pri kronometru pa uporabljajo mišice, ki jih ponavadi ne obremenjujejo, zato imajo posledično boleč križ, kolena, zadnje stegenske mišice. 

/.../

Na 3 tedenski dirki imajo kolesarji vsak dan masažo, kompresijske škornje, hladno kompresijo, hladne tuše, uporabljajo tudi dodatke kot so proteinski napitki. Ko se dirka zaključi, kolesarji še posebej po daljših tekmovanjih nekaj dni nočejo videti kolesa in tako se regenerirajo."

NAGRADNA IGRA

Marko Džalo bo nekomu izmed vas podaril terapevtsko masažo, s katero se sproščajo in regenerirajo kolesarji ekipe Ineos. 

Odgovorite na nagradno vprašanje in se potegujte za masažo izpod rok strokovnjaka.

V nagradni igri lahko sodelujete do 20. 9. 2020.