To so najbolj priljubljene (in najlepše) kolesarske poti po Sloveniji

6. 6. 2024
Deli
To so najbolj priljubljene (in najlepše) kolesarske poti po Sloveniji (foto: Profimedia)
Profimedia

Slovenija je raj za ljubitelje kolesarjenja, saj ponuja številne kolesarske poti, ki nas popeljejo v slikovite pokrajine, zgodovinska mesta in mimo neštetih naravnih znamenitosti. Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen kolesar, boste zagotovo našli pravo pot za vas. Tukaj je nekaj najbolj priljubljenih kolesarskih poti po Sloveniji, ki jih morate obiskati.

1. Porečanka (Parenzana) - Pot zdravja in prijateljstva

Parenzana je ena najbolj priljubljenih kolesarskih poti v Sloveniji. Poteka po trasi nekdanje ozkotirne železnice med Trstom in Porečem in nudi prekrasno turo od istrskih oljčnih nasadov, skozi čudovito naravo slovenskega Primorja do urbanega utripa obmorskega Trsta. Lahko si seveda izberete krajšo turo le po slovenskem delu poti, ki je dolga okoli 44 kilometrov in vas popelje skozi praktično vsa ključna primorska mesta in vasi slovenske Istre.

Dolžina: Celotna pot je dolga 130 km, slovenski del približno 44 km

Težavnost: Lahka do srednje zahtevna

Znamenitosti: Koper, Izola, Piran, Sečoveljske soline

2. Dravska kolesarska pot

Dravska kolesarska pot je ena najdaljših in najbolj priljubljenih kolesarskih poti v Sloveniji. Poteka ob reki Dravi in povezuje Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško. Slovenski del poti ponuja čudovite razglede na reko in okoliške gore.

Dolžina: Približno 145 km, je pa tura izredno prilagodljiva in nudi krajše odseke z zanimivimi postojankami

Težavnost: Srednje zahtevna

Znamenitosti: Maribor, Ptuj, Dravograd, Pohorje

3. Kolesarska pot Alpe-Adria

Večdnevna kolesarska pot Alpe-Adria je svojevrsten podvig za ljubitelje kolesarstva. Ideja je, da se kolesom podate iz Salzburg v Avstriji in po zaključite v Gradežu v Italiji. Če vam je to prevelik zalogaj, lahko izkusite le tisti del poti, ki poteka tudi skozi Slovenijo. Slovenski del ture nudi prekrasno doživetje, saj vodi skozi slikovite doline in prelaze, z osupljivimi razgledi na Julijske Alpe.

Dolžina: Celotna pot približno 410 km, slovenski del približno 80 km

Težavnost: Srednje zahtevna do zahtevna

Znamenitosti: Kranjska Gora, Triglavski narodni park, Bovec

4. Kolesarska pot okoli Blejskega jezera

Bled je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Sloveniji, kolesarjenje okoli Blejskega jezera pa je prava poslastica za vse ljubitelje narave. Pot je primerna za družine in kolesarje, ki iščete kratek in nezahteven, a vseeno nepozaben oddih na kolesu.

Dolžina: Približno 6 km

Težavnost: Lahka

Znamenitosti: Blejsko jezero, Blejski otok, Blejski grad

5. Kolesarska pot ob slovenski obali

Kolesarjenje ob slovenski obali ponuja čudovite poglede na Jadransko morje in slikovite obalne kraje. Odlična kolesarska ekskurzija za pomladne ali poletne dni, ko ni prevroče in želite doživeti slovensko obalo na kar najbolj pristen način. Izredno prijetna in varna tura poteka od Ankarana do Portoroža in je primerna za vse kolesarje.

Dolžina: Približno 32 km

Težavnost: Lahka

Znamenitosti: Koper, Izola, Strunjan, Piran, Portorož

6. Kolesarska pot ob Soči

Soška dolina je znana po svoji naravni lepoti in kristalno čisti reki Soči. Kolesarska pot ob Soči je ena najbolj slikovitih poti v Sloveniji in ponuja čudovite razglede na reko in okoliške gore. Ker je nekoliko bolj zahtevna pot, ki vodi tudi po delih naravnih poti, poskrbite, da imate ustrezno kolo, s katerim boste lahko varno peljali tudi bolj razgibanem terenu.

Dolžina: Približno 80 km

Težavnost: Srednje zahtevna

Znamenitosti: Bovec, Kobarid, Tolmin, Most na Soči

7. Kolesarska pot Ljubljana – Polhov Gradec

Za tiste, ki iščejo kolesarsko pot v bližini prestolnice, je pot od Ljubljane do Polhovega Gradca odlična izbira. Pot vodi skozi slikovite vasi in naravo, ponuja pa tudi kar nekaj privlačnih možnosti za postanek in ogled znamenitosti.

Dolžina: Približno 20 km

Težavnost: Lahka do srednje zahtevna

Znamenitosti: Polhograjska graščina, Polhograjski Dolomiti

Nekaj hitrih nasvetov preden se podate na kolesarsko avanturo

Pripravite se: Preden se odpravite na kolesarjenje, preverite vremensko napoved in poskrbite za ustrezno opremo, vključno s čelado, svetili in rezervnimi deli za kolo.

Hidracija in prehrana: Vedno imejte s seboj dovolj vode in nekaj prigrizkov, da ohranite energijo med vožnjo.

Varnost: Spoštujte prometne predpise in bodite pozorni na druge udeležence v prometu, še posebej na bolj prometnih cestah.

Načrtovanje poti: Pred odhodom načrtujte svojo pot in preverite morebitne zapore cest ali druge ovire na poti.

Slovenija je dežela neštetih kolesarskih poti, ki ponujajo nekaj za vsakogar. Ne glede na to, ali iščete sproščujočo vožnjo ob obali, zahtevno gorsko kolesarjenje ali zgodovinske poti, boste v Sloveniji našli popolno kolesarsko doživetje.

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič