Najboljše aplikacije za kolesarje v Sloveniji

13. 5. 2024
Deli
Najboljše aplikacije za kolesarje v Sloveniji (foto: Profimedia)
Profimedia

Kolesarjenje je ena izmed najbolj priljubljenih rekreativnih in športnih dejavnosti v Sloveniji, zato ni presenetljivo, da je na voljo več aplikacij, ki so namenjene izboljšanju izkušnje kolesarjenja po naši prelepi državi. Kolesarji prisegajo na različne aplikacije, ki jim omogočajo bodisi nadzorovanje lastnih kondicijskih spodobnosti, bodisi nudijo pomembne informacije o kolesarskih poteh, vremenu, tehnični pomoči in dogodkih, ki bi kolesarjem lahko bili zanimivi. 

1. Komoot

Komoot je eden najbolj priljubljenih planerjev poti za kolesarje, pohodnike in druge aktivnosti na prostem. Omogoča načrtovanje poti na vseh lokacijah po državi, obenem pa upošteva vaše kolesarske sposobnosti in želene tipa terena. Aplikacija podrobno opisuje površine, nadmorsko višino in težavnost poti, kar je idealno za raziskovanje tako gorskih kolesarskih stez kot tudi prijetnih obalnih cest, ki nudijo varno kolesarsko ekskurzijo. Poleg tega Komoot vključuje možnost shranjevanja zemljevidov za uporabo brez internetne povezave, kar je še posebej koristno za kolesarjenje po bolj odročnih slovenskih regijah.

2. Strava

Strava ni samo aplikacija, ampak prava spletna skupnost, kjer se kolesarji (in tudi tekači) lahko povežejo, delijo svoje poti in spremljajo svoj napredek. Strava ponuja obsežno analitiko vaših voženj, vključno s hitrostjo, časom in višinsko razliko, te podatke pa lahko potem primerjate z drugimi kolesarji. V Sloveniji je Strava še posebej priljubljena zaradi ločene funkcije prikaza izbranih delov kolesarskih poti, kjer kolesarji tekmujejo za najboljši čas.

3. BikeComputer

BikeComputer je še ena odlična aplikacija za kolesarje, ki želijo imeti povsem personalizirane podatke o svojih kolesarskih vožnjah. Aplikacija nudi možnost prilagajanja prikazanih podatkov na glavnem zaslonu, kot so hitrost, razdalja, čas vožnje in srčni utrip (aplikacija se lahko poveže z vsako pametno uro). Prav tako omogoča enostavno navigacijo z GPS, s čimer je idealna za raziskovanje novih kolesarskih poti po Sloveniji.

Profimedia

4. Windy

Vremenske razmere igrajo pomembno vlogo pri načrtovanju kolesarskih izletov. Windy je izjemno natančna vremenska aplikacija, ki ponuja podrobne vremenske napovedi, vključno s hitrostjo vetra, smerjo in dežjem. To je še posebej koristno za kolesarje, ki načrtujejo daljše vožnje po slovenskih planinah ali obalah, kjer se vreme lahko hitro spremeni.

5. Slovenia Outdoor

Slovenia Outdoor je v Sloveniji izdelana aplikacija, ki nudi podrobne informacije o kolesarskih in pohodniških poteh po Sloveniji. V aplikaciji boste našli preko 350 pohodnih in kolesarskih poteh ter podatke o specializiranih namestitvah za pohodnike in kolesarje. Vključene so tudi  predstavitev članov Združenja za kolesarjenje in pohodništvo. Vodnik zajema področje celotne Slovenije in je tako odlična aplikacija za odkrivanje novih, a preverjenih kolesarskih poti po Sloveniji.

6. AllTrails

Čeprav je AllTrails bolj znan med pohodniki, ponuja tudi obsežno zbirko kolesarskih poti. Uporabniki lahko filtrirajo poti po težavnosti, dolžini in uporabniški oceni, kar omogoča načrtovanje idealne kolesarske ture. Poleg tega AllTrails omogoča uporabnikom, da delijo svoje izkušnje in fotografije s poti, kar dodatno obogati skupnostno izkušnjo.

Z uporabo raznolikih aplikacij lahko kolesarji v Sloveniji maksimalno izkoristili svoje izlete, ne glede na to, ali iščejo težke vzpone, slikovite družinske kolesarske poti ali samo varne in zanimive poti za vsakodnevno rekreacijo. Vsaka aplikacija ponuja edinstvene značilnosti, ki lahko pomagajo izboljšati kolesarsko izkušnjo, zato je vredno preizkusiti več aplikacij, da najdete tisto, ki najbolj ustreza vašim potrebam.

Novo na Metroplay: Zakaj so mladi danes vse manj aktivni? | Športne igre mladih