Najdaljše kolesarske poti po Sloveniji

Kolesarski parki po Sloveniji (foto: Profimedia) Profimedia
19. 4. 2016

Zanimive destinacije za vse ljubitelje kolesarstva.

Kolesarski park Notranjska

Več kot 500 km kolesarskih poti.

Kolesarske poti po MTB parku Notranjska omogočajo kolesarjem spoznavanje narave in kulturne dediščine, zato so po večini speljane po stranpoteh - kolovozi, makadamske, travniške in gozdne poti.

Izmed desetih tematskih poti si lahko vsak posameznik izbere poti, primerne svoji fizični pripravljenosti. Vse poti so krožne in imajo start in cilj na isti točki v Hotelu Sport v Postojni.

www.drustvo-raketa.com/mtb-notranjska

Moravske Toplice z okolico

250 km označenih kolesarskih poti.

Moravske Toplice so zaradi lege na meji med ravninskim delom in gričevnatim svetom Krajinskega parka Goričko še posebej privlačne. Imajo deset tematskih kolesarskih poti, dolgih od 5 do 50 km, nekaj od teh ima nizko višinsko razliko, nekaj pa je povsem ravnih. Vse ture so krožne – z izhodiščem in ciljem v Moravskih Toplicah.

www.moravske-toplice.com

Kranjska Gora

150 km kolesarskih poti.

Več kot 150 km kolesarskih poti vseh zahtevnostnih stopenj je označenih tudi na zemljevidu, ki ga dobite v turističnih središčih v okolici. Vsem adrenalina željnim je v Kranjski Gori na voljo tudi kolesarski park, ki ponuja užitke gorskega prostega stila ter adrenalinski spust prek miz, skakalnic, gugalnic in drugih ovir.

www.kranjska-gora.si

Zreče–Rogla

214 km kolesarskih poti.

Kolesarji boste uživali v neokrnjeni naravi, srednjegorski blagi klimi, številnih označenih in neoznačenih kolesarskih trasah, ki jih boste odkrivali tudi s sodobnimi navigacijskimi pripomočki. Kolesarske ture imajo dve glavni izhodišči: Zreče s Termami Zreče in Roglo.

Poti z izhodiščem na Rogli so krožne in dolge od 27 do 40 km, poti z izhodiščem v Zrečah so krožne ali pa vodijo na Roglo.

www.terme-zrece.eu

Bovec

395 km kolesarskih poti.

Bovec je ena od najlepših kolesarskih destinacij z nekaj najbolj znamenitimi gorskimi in cestnimi turami, dolgimi od le nekaj do skoraj 100 km. Številne kolesarske poti, ki so po pravilu speljane mimo najlepših kotičkov Bovškega, nudijo užitke tako rekreativcem kot tudi ljubiteljem gorskega kolesarjenja. Za najbolj drzne priporočamo obisk MTB parka s 4,5 km dolgo progo s 600 m višinske razlike.

www.bovec.si

Maribor–Pohorje

Več kot 1000 km kolesarskih poti.

Vabijo vas številne razpredene kolesarske poti, od enostavnih do zahtevnih, od ravninskih do gorskih, od tistih za spust do tistih navkreber, od športnih do družinskih. Kolesarite lahko ob reki Dravi, po vinorodnih gričih in Kozjeku, po gozdnih poteh Pohorja, po kolesarskih poligonih in 'downhill' strminah, po mestu Maribor ter preko 20 različnih tur.

www.maribor-pohorje.si

Koroška

Več kot 1000 km kolesarskih prog.

Koroška s Karavankami in reko Dravo ima izredno kolesarsko infrastrukturo, kjer vsak kolesar najde nekaj zase. Center kolesarskega turizma na Koroškem je Bike Base Jamnica v Jamnici. Startate lahko tudi v Črni na Koroškem, v Mežici, Prevaljah ali v Slovenj Gradcu.

www.slovenjgradec.si

Tolmin–Kobarid

Več kot 2200 km kolesarskih prog.

Dolina Soče: Kobarid in Tolmin sta na stičišču mediteranskega, dinarskega in alpskega sveta ter ponujata kar 73 kolesarskih tur. Potekajo v doline reke Soče, ob Nadiži in nad njo, skozi Baško grapo, po Trebuši, čez Šentviško planoto pa tudi čez nekdanjo državno mejo v Beneško Slovenijo. Ture so dolge od 20 do 50 km in razdeljene v tri težavnostne kategorije.

www.dolina-soce.com

Bohinj

Več kot 370 km kolesarskih poti.

20 km dolga in pet km široka dolina s čudovitim vencem planin in gora ponuja veliko možnosti izletov različnih težavnostnih stopenj, hkrati pa jih bogato začini z našo pestro naravno in kulturno dediščino. Bohinj je primeren tako za nedeljsko družinsko kolesarjenje kot tudi za zahtevnejše gorske in cestne kolesarje. 15 kolesarskih tur je tudi vrisanih v panoramski karti Bohinja.

www.bohinj.si

Idrijsko in Cerkljansko

326 km kolesarskih poti.

Razgibana regija z izrazito neokrnjeno naravo, številnimi slikovitimi potmi ter izjemno kulturno in tehniško dediščino. Doživetja v čudovitem svetu, mir in neokrnjena narava, čiste reke ter prijazni ljudje. Izbirate lahko med kratkimi in nezahtevnimi, pa tudi med daljšimi in napornejšimi turami. Imajo tudi Bike park Javornik s progami za 'freeride' in spust.

www.idrija-turizem.si

Posavje Brežice

Več kot 1500 km kolesarskih poti.

Destinacija za gorsko in cestno kolesarjenje. Za družine, občasne kolesarje in zahtevnejše rekreativce. Posamezne kolesarske poti so dolge od 15 do 60 km. Število označenih poti je 30 osnovnih + 50 krajših izpeljank.

www.posavje.com

Dolenjska

Več kot 540 km kolesarskih poti.

Ob reki Krki so opisane številne kolesarske ture, ki vas vodijo po prelepi naravi, mimo številnih naravnih in kulturno-zgodovinskih znamenitosti. Imajo 12 krožnih poti z izhodiščem v Šmarjeških Toplicah ali pri Hotelih Otočec, dolge pa so od le nekaj do več kot 65 km.

www.dolenjska.net