Spomladansko kolesarjenje: 5 napak, ki jih ne smete narediti pred daljšo turo

Spomladansko kolesarjenje: 5 napak, ki jih ne smete narediti pred daljšo turo (foto: profimedia) profimedia
1. 3. 2019

Vreme je ravno pravšnje, da ponovno sedete na kolo in se zapeljete na spomladanski izlet. Vendar preverite, kaj morate storiti pred tem.

Naslednje napake so morda prerasle v slabe navade, ki jih prenašate iz leta v leto in vam povzročajo več škode kot koristi. Preden se odpravite na pot, nujno poskrbite zase in za svoje kolo. Pozorni bodite na spodnje stvari.

Ne nosite čelade, ker “ni v modi”

Ustavimo se pri prvi dilemi, ki nam pade na pamet, ko pomislimo na kolo: s čelado ali brez? Za daljše ture, ko se odpravite na izlet, se o tem ne bi smeli odločati, saj je čelada obvezen pripomoček, ko želite poskrbeti za lastno varnost. Naj boste še tako samozavestni, nikoli ne veste, kdaj boste morali prisilno stisniti zavore in vas bo čelada rešila razbite glave. Verjetno niste kolesarili od prejšnjega poletja ali pomladi, zato ne precenjujte svojih sposobnosti. Čelado potrebujete tudi pri vožnji do delovnega mesta in po opravkih, saj je promet nepredvidljiv.

Če povzamemo na kratko: na kolo ne sedite brez čelade na glavi.

Preskočite spomladanski servis kolesa

Saj ga ne potrebujete, ker kolo od lanskega leta dobro deluje, kajne? No, tega ne morete vedeti z gotovostjo. Preden se prvič odpravite kolesarit, opravite servis, kjer ne bodo preverili le pnevmatik, ampak tudi v kakšnem stanju so drugi deli kolesa. Nič vam ne bo pomagalo, če boste na sredini ture ugotovili, da veriga ni v najboljšem stanju ali da imate kakšno drugo težavo. Za to poskrbite takoj na začetku sezone.

Sicer pa je priporočljivo, da kolo peljete na servis vsaj dvakrat letno, če kolesarite najmanj trikrat tedensko pa do štirikrat letno

Preskočite ogrevanje in ohlajanje

Če v sezoni, ko kolo pospravite v klet, opravljate druge vrste vadb in s tem skrbite, da ostanete v kondiciji, dobro veste, da se morate pred kolesarjenjem ogreti. A tega ne storite, ker ne želite izgubljati časa, enako je z ohlajanjem in nekaj razteznimi vajami.

Ko boste to vpeljali v svojo rutino, boste opazili veliko razliko: manj mišičnih krčev, boljšo pripravljenost in odzivnost na nepredvidljive situacije. Če se poleg kolesarjenja ne ukvarjate z drugimi športi, je ogrevanje še toliko bolj pomembno. Na seznam dodajte vsaj 5 vaj, ki jih boste naredili, preden sedete na kolo.

Med vožnjo poslušate glasbo in uporabljate telefon

Kolesarjenje z glasbo v ušesih je lahko prijetnejše, vendar je tudi bolj nevarno. Ne boste slišali bližajočih se avtomobilov, avtomobilske hupe, ki opozarja na nevarnost, mimoidočih kolesarjev, ki vas želijo prehiteti, živali, ki zbegana skoči na cesto … Ko boste opazili, da se nekaj dogaja, bo verjetno že prepozno, da bi pravilno odreagirali. Zato slušalke raje pustite doma.

Telefon pa seveda vzemite s seboj, vsaj za nujen primer, ali da naredite nekaj fotografij čudovite narave. Nikakor ga ne uporabljajte med vožnjo (za klice ali sporočila), čeprav niste v avtomobilu. Prav tako bo motil vožnjo in vas izpostavil nevarnosti, tako kot pri avtu pa boste dobili kazen, če vas opazi policija.

Ne upoštevate cestnih pravil

Ker niste voznik avtomobila, lahko prevozite stop znak, prekoračite rdečo luč in imate na sploh prednost v prometu? Nikakor. Čeprav ste šibkejši od avtomobilov, to še ne pomeni, da ne potrebujete upoštevati pravil. Vedno bodite pozorni pri prečkanju ceste, še posebej pa, ko vozite ob robu ceste. Ne izsiljujte in se prepričajte, da imate prosto pot, tudi kadar imate zeleno luč ali znak v svoj prid. V prvi vrsti morate sami poskrbeti za varnost, s tem pa boste dali tudi zgled ostalim udeležencem prometa. Kolesarjenje brez poškodb je nenazadnje najbolj zabavno, se vam ne zdi?

Preverite tudi: