Koliko zaobljub ste že opustili? Prepričamo vas, da gibanje vključite v svojo rutino!

Koliko zaobljub ste že opustili? Prepričamo vas, da gibanje vključite v svojo rutino! (foto: Profimedia) Profimedia
16. 2. 2022

Se še držite svojih zaobljub? Morda pa je čas za novo: redna telovadba vsak teden. Naj vas prepričamo ...

Ko pomislite, da bi se morali gibati čisto vsak dan, misel hitro postane pretežka in neuresničljiva. Mi pa na to gledamo drugače: vsakdanje gibanje ne pomeni, da morate vsak dan narediti enourno ali daljšo vadbo, ampak lahko vključite tudi sprehod, hojo ali vožnjo s kolesom po opravkih, nekaj razteznih vaj pred televizijo, 5 minut joge zjutraj ali zvečer ... Vse to šteje! 

To je veliko bolj izvedljivo, kajne? No, naj vas prepričamo še z nekaterimi dobrimi posledicami, ki jih prinaša vadba: 

Boljše počutje zagotovljeno! 

Tako je, upamo si trditi, da boste po teku, kolesarjenju, sprehodu, vadbi za moč ali drugi obliki telovadbe boljše volje kot ste bili pred tem. Kako to vemo? 

Izkazalo se je, da vadba izboljša razpoloženje in celo zmanjša občutke, ki jih prinašajo depresija, anksizonost in stres. To se zgodi zaradi vpliva na del možganov, ki upravlja s stresom in anksioznostjo. Med gibanjem se proizvajajo tudi t. i. srečni hormoni, med drugim serotonin in dopamin. Kakšna je njuna funkcija ste verjetno že uganili. 

Manjše tveganje za kronične bolezni

Ne, ne pravimo, da se boste s tekom izognili kroničnim boleznim, lahko pa pomanjkanje fizične aktivnosti poveča tveganje za le-te, kar potrjuje tudi raziskava iz leta 2017. 

Natančneje se lahko izognete ali zmanjšate tveganje za: 

  • diabetes tipa 2 - pri čemer pomaga predvsem redna aerobna vadba
  • bolezni srca - prav tako se vadba (v posvetovanju z zdravnikom) priporoča vsem srčnim bolnikom
  • visok holesterol - redna zmerna vadba lahko zviša ravni HDL (dobrega) holesterola in vzdržuje zdravo mejo ali pomaga znižati LDL (slab) holesterol
  • visok pritisk - z aerobno vadbo lahko znižate sistolični tlak 
Za zdravje kože

Na kožo lahko vpliva oksidativni stres. To se zgodi, ko antioksidanti v telesu ne morejo popolnoma popraviti škode na celicah, ki so jo povzročili prosti radikali. To poškoduje strukturo celic. Kakšno vlogo ima pri tem redna vadba? 

Zmerna fizična aktivnost lahko poveča proizvodnjo antioksidantov, ki pomagajo ščititi celice. Prav tako pospeši krvni pretok in koži podari lepši videz. 

Vitalni možgani in dober spomin

V kakšni formi so vaši možgani? Če želite ohraniti kognitivne sposobnosti, kot jih premorete trenutno, tudi na stara leta, čim prej v rutino uvedite redno gibanje. 

Med vadbo se namreč pospeši utripanje srca, kar pomeni večji pretok krvi in kisika v možgane. Lahko celo stimulira proizvodnjo hormonov, ki prispevajo k rasti možganskih celic. Na spomin pa vpliva možna rast hipokampusa (dela možganov, ki je odgovoren za spomin in učenje), kar izboljša kognitivne funkcije. 

Sproščenost in dober spanec

Nespečneži in nenehno napeti ljudje se bodo razveselili novice, da lahko z redno vadbo poskrbijo za oboje: dober spanec in občutek sproščenosti. 

Povečana telesna temperatura, ki se zgodi med vadbo, poskrbi, da se med spanjem temperatura zniža in s tem pripomore h kvalitetnejšemu počitku. Vsa energija, ki se sprosti med gibanjem, se povrne ponoči med spanjem, ko potekajo procesi obnavljanja in celjenja. 

Redna vadba lahko zmanjša čas, ki ga potrebujete, da zaspite in vas prijetno utrudi, zaradi česar je spanec boljši in mine z manj prebujanja.