Kolumna: O ledu, ki je mrzel, in ognju, ki je vroč ...

10. 10. 2014

... oziroma o adrenalinskih športih.

Reč je dovolj mlada, da bi lahko nekdo, ki bi si vzel čas, izsledil prvega uporabnika oziroma izumitelja. Lepo bi sedel za računalnik in v iskalnik vtipkal 'adrenalin' in toliko časa klikal, da bi prišel do izvora, za katerega skoraj ne dvomim, da je nekje v Ameriki, najbrž v Kaliforniji. Govorim o izrazu adrenalinski športi. Besedno zvezo gotovo poznate, tako kot znate našteti športe, ki jih določa. Jih res?

Včasih grem pozimi v Tamar, kjer se, če se kje pri nas, naredijo zamrznjeni slapovi. V zadnjih nekaj letih so tam nastale tudi zelo zahtevne, kombinirane smeri (smeri po ledu in po skali), sicer pa je Tamar s svojimi štirimi glavnimi in ne preveč zahtevnimi slapovi dolga leta slovel kot neke vrste učilnica lednega plezanja. Če gre človek pozimi v Tamar, parkira pod planiško velikanko in vsakič, ko sem to storil in pogledal gor po tistem hribu, sem si rekel 'Tile so pa res norci!' A kljub temu sem bil jaz, ki sem se sprehodil do konca doline, poplezal po svojem slapiču in odšel v kočo na svoj čajček z rumom, do pred kratkim 'adrenalinc', Primož Peterka pa navaden smučarski skakalec (naj mu bo, letalec). No, potem je nekdo vendarle opazil tudi to razsežnost smučarskih skokov in je Gregor Schlierenzauer dobil nalepko red bull na čelado in bil torej sprejet, z njim pa tudi smučarsko skakanje, v čudoviti svet adrenalinskih športov.

Kjer so bili pred njim že številni, recimo borderji. Pa je bordan­je adrenalinski šport? Kako to določimo? Izmerimo količino adrenalina v krvi pred vadbo ali nastopom in po njem? Kolikor vem, se tega ni še nihče lotil. Preštejemo mrtve po sezoni? In razglasimo za zmagovalce motoriste ...

Vohate težavo?

Ne samo to, kako se nekateri športi oziroma športne panoge, dejavnosti uvrščajo v ta klub in druge ne, še bolj to, da pravzaprav ne poz­nam športa, ki ne bi bil adrenalinski. Je boks adrenalinski šport? Menda že. Stopite kdaj v ring, pa boste videli. Je nogomet? Ko sod­nik odžvižga za začetek tekme in se proti tebi poženeta dva nasprotnikova branilca, takrat bi rekel, da je. Je metanje kopja? Vprašajte Martino Ratej, zakaj meče v Velenju osem metrov dlje kot na evropskem prvenstvu. Je šah? Da ne? Ste kdaj spregledali, da ste nasprotniku pravkar podarili kraljico in potem negibno čakali, ali bo on to opazil ali ne?

Skratka, besedna zveza 'adrenalinski šport' ne pomeni nič. Kot bi hoteli reči: trdo železo ali vroč ogenj ali zmrznjen led ... Seveda je vsak šport adrenalinsko početje. Zakaj torej ta 'adrenalinski'?

Prav zato, ker ne pove nič, sliši se pa fino, uporabiš ga lahko kadarkoli in za kogarkoli in dejansko se število športnih panog, ki jih tlačijo v ta klub, vztrajno veča. Predstavljajte si genija, ki se je nekega dne lotil prodaje gorskih koles. Kako naj to prodajo zapakira? Da je vožnja s kolesom zabavna, zdrava (v smislu: vsi na kolo za zdravo telo) ... Koga pa pri dvajsetih zanima, kaj je zdravo? Da je kul? Ja, seveda, ker to vžge, ampak je treba bolj zvito, bolj po ovinku. In se je spomnil te adrenalinskosti in danes počiva nekje na Havajih, v ležalniku in mu je strašno dolgčas.

Še nekomu je prav prišla in prav tej vrsti ljudi se lahko počivajoči človek na Kahanamoku zahvali za svoj mojito. Novinarjem. Ljudem, ki naj bi po treznem premisleku napisali kaj o tem in onem. Ampak zakaj pa bi, če ni treba? Zakaj bi se mučili s spoznavanjem vsakega športa posebej, njegovih značilnosti, zgodovine, dosežkov, glavnih frajerjev in obstranskih bleferjev, zakaj bi poskušali doumeti njegovo bistvo (ali vsaj pravila), če pa ni treba? Če pa zadostuje že nekaj fraz, reklamnih sloganov (no fear, just do it ...), ki jih petkrat ponovimo, obrnemo, vsakič dodamo adrenaliskost in smo.

Saj bo minilo. Čakam, da se nekje pojavi članek o adrenalinskih balinarjih, kar bo pomenilo, da smo že vsi adrenalinci in se bo treba domisliti nečesa novega. Mislim, da se je mojster pravkar dvignil iz svojega počivalnika in prav zanimivo bo videti, česa se bo tokrat spomnil in kako brez težav bomo običajni uporabniki to reč 'kupili'.

Tadej Golob, pisatelj, novinar, kolumnist in alpinist, fotografiji: Bor Dobrin, Aleš Pavletič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri