Kostelić in trije Slovenci smučali po vulkanih

Kostelić in trije Slovenci smučali po vulkanih (foto: Skiing the Fire Ring) Skiing the Fire Ring
20. 12. 2019

Kako je smučati po vulkanih? Odgovor lahko najdete v filmu Skiing the Fire Ring! 

Eden od posebih uspehov leta 2019 je odprava imenovana Skiing the Fire Ring. Na Islandijo so se marca odpravili hrvaški smučar Ivica Kostelić, freeride smučar Matej Bradaškja, alpinistični inštruktor, plezalec, turni smučar in fotograf Jan Podgornik ter smučar in snemalec Miha Deisinger.

Štirje "mušketirji" so v 13 dneh na smučkah in s sanmi pulkami prehodili 220 kilometrov, se povzpeli na dve vulkanski gori, kjer sta Bradaškja in Kostelić presmučala šest prvenstvenih smeri po pobočjih dveh vulkanskih gora. Tako so dosegli cilj odprave Skiing The Fire Ring - plezanje in smučanje iz dveh vulkanskih gora (Herdubreid in Askja), kjer ni smučal še nihče. Na odpravi si niso pomagali z nikakršno zunanjo podporo ali oskrbo. Uporabljali so le javni prevoz, smuči in sani (pulke). Vsak je za 14-dnevno odpravo tovoril približno 70 kg težko prtljago. 

Na vprašanje, zakaj to počnejo, je freeride smučar Matej Bradaškja odgovoril:

"V tem uživam, gre za posebno ljubezen. S hribi sem povezan že celo življenje, gore mi predstavljajo pobeg iz nore civilizacije v mir. Sem človek, ki je rad dosti sam s seboj. Zimski vzponi pa so mi bili od nekdaj najlepša stvar; ko obuješ dereze, vzameš cepine, splezaš na hrib in ga odsmučaš. Je dan sploh lahko še lepši?"

Tekom odprave je nastal film, ki si ga boste lahko premierno ogledali 29. decembra na festivalu BOFF (Bovec Outdoor Film Festivalu).

Na kratko smo se pogovarjali še s snemalcem filma Miho Deisingerjem.

Miha, kako je smučati po vulkanu? Gre za zahteven teren? 
Teren je res zahteven in sicer predvsem zaradi visokih naklonov pri vstopih v smeri. Zahtevne pa so tudi snežne razmere, ki so zelo spremenljive. Snežna odeja se spreminja iz zavoja v zavoj.

Najbolj nor trenutek iz odprave? 
Ko je Matej odsmučal prvi spust na vulkanu Herdubreidu. Po odsmučani smeri se nam je zelo oddahnilo... Vstop v spust je bil zahteven in nevaren.

Najslabši spomin iz odprave, ki bi ga najraje pozabil?
Ni takega spomina, ki bi ga hotel pozabiti! 

Bi se torej še kdaj vrnil na Islandijo?
Ja, vsekakor.

Se vidimo kmalu na festivalu BOFF. Zakaj bi ljudi povabil na BOFF? 
Zaradi kvalitetnega programa in seveda zaradi dobre družbe! 

Poglejte si : 13. festival BOFF prinaša 32 filmov