Laila Schou Nilsen - največja norveška športnica

Laila Schou Nilsen - največja norveška športnica (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2015

Laila je že pri 11 letih pokazala izjemen talent za smučarske skoke, a ji niso pustili tekmovati z dečki, lahko je nastopala le kot predtekmovalka.

Laila Schou Nilsen se je rodila 18. marca 1919 v Oslu, glavnem mestu Norveške. Bila je izjemna športnica. Udejstvovala se je v različnih športih, predvsem zimskih, v poletnih mesecih pa se je posvečala tenisu.

Nepremagljiva

Pri 11 letih je nastopala kot predtekmovalka v smučarskih skokih, še z nedopolnjenimi 14 leti pa se je udeležila smučarskega teka na pet kilometrov za ženske in zmagala z neverjetno šestminutno razliko.

Nato se je pri 15 letih udeležila državnega prvenstva v hitrostnem drsanju ter na razdalji 500 metrov tudi prepričljivo zmagala. Čez nekaj tednov je nastopila še na neuradnem svetovnem prvenstvu ter prav tako zmagala.

Na zimskih olimpijskih igrah v Garmisch-Partenkirchnu, leta 1936, je nastopila v alpskem smučanju, saj hitrostnega drsanja ni bilo na sporedu. V kombinaciji je osvojila bronasto olimpijsko medaljo.

Leta 1937 se je vrnila k hitrostnemu drsanju in na svetovnem prvenstvu v Davosu osvojila zlato medaljo ter postavila štiri svetovne rekorde. Leta 1938 je naprej ubranila zlato v hitrostnem drsanju, dva dni pozneje pa je odšla v Švico na SP v alpskem smučanju, kjer je bila nad sedmim mestom v kombinaciji zelo razočarana.

Laila Schou Nilsen - največja norveška športnica

Poleti se je redno udeleževala teniških turnirjev na Norveškem in seveda tudi zmagovala.

Po 2. svetovni vojni je nadaljevala s smučanjem, drsanjem in tenisom, tem športom pa je dodala še rokomet ter hitro postala članica državne reprezentance.

Bila je tudi uspešna podjetnica, saj je prodajala lastno športno opremo. Na stara leta je zime preživljala na otoku Lanzarote na Kanarskih otokih, kjer je v 79. letu starosti (30. julija 1998) tudi umrla.

Zanimivosti:

  • Leta 1963 se je udeležila tudi relija Monte Carlo.
  • Med letoma 1969 in 1973 je bila tudi podpredsednica norveške športne zveze.
  • Ob koncu kariere, leta 1961, je imela v svojih vitrinah 83 teniških pokalov, bila je desetkratna prvakinja Norveške v alpskem smučanju, štirikrat je bila državna prvakinja v hitrostnem drsanju ter se še štirikrat veselila državnega naslova v rokometu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri