Marko Milič razkril zanimive podrobnosti o Luki Dončiću: "Moraš mu dati prostor in svobodo, da se uči na svojih napakah"

Marko Milič razkril zanimive podrobnosti o Luki Dončiću: "Moraš mu dati prostor in svobodo, da se uči na svojih napakah" (foto: Profimedia) Profimedia
20. 9. 2022

Nekdanji slovenski reprezentant Marko Milič pozna Luko Dončića že od mladih let, saj sta z njegovim očetom bila soigralca. Milič je pred kratkim povedal, da je Luka že kot otrok kazal izjemno nadarjenost in voljo, zaupal pa je tudi, s kakšnimi metodami je košarkarja najbolje motivirati.

Luki Dončiću se bo v klubu Dallas Mavericks pridružil nekdanji slovenski reprezentant Marko Milič, ki je obenem tudi prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NBA.

Milič pa Luko zelo dobro pozna, saj sta z njegovim očetom bila soigralca. Po poročanju portala Metropolitan je Milič z Američani delil zanimive podrobnosti o Dončiću.

Dončić je bil izjemen že kot otrok

V pogovoru za The Dallas Morning News se je Milič spominjal dni, ko je bil Luka še otrok. Presenetilo ga je, kako je Dončić bil že takrat nadarjen za košarko.

Med polčasom in prekinitvami je pogosto tekel na igrišče in košarkarje prosil, naj vadijo z njim. Z očetovimi soigralci se je že pri 10 letih tekmoval v metanju trojk na koš. "Najprej smo se šalili, ampak kasneje je postajal vedno boljši in nas je tudi premagal," je povedal Milič.

Kljub temu je bil presenečen, ko je njegov oče, Saša Dončić, desetletnika pripeljal na košarkarski tabor, na katerem so bili preostali košarkarji starejši od 14 let. A Saša je vztrajal, da se "mora naučiti". 

To mu je tudi uspelo; Luka je že pri 13 letih podpisal profesionalno pogodbo s španskim klubom Real Madrid in se odpravil stran od družine in prijateljev, v okolje, kjer ni poznal niti jezika. 

Dončićevo nadarjenost danes lahko vidimo vsi, Miliča pa je presenetila tudi Lukova dobra volja. Slednji naj bi bil kot otrok vedno nasmejan. "Bolj kot pritiskate nanj, bolj se smeji," je povedal.

Milič odkril, kako najbolje motivirati Dončića

Marko, ki z Luko sodeluje še danes, pravi, da je ugotovil, kako najbolje motivirati košarkarja. Včasih namreč ne upošteva takoj navodil in jih raje trmasto ignorira. "To je tako, kot da bi imel še enega otroka. Daješ mu nasvete, želiš, da zraste, a moraš mu dati prostor in svobodo, da se uči na svojih napakah," je dejal. 

Preberite več na metropolitan.si