Načrt okrevanja po napornem treningu

Načrt okrevanja po napornem treningu (foto: profimedia) profimedia
31. 5. 2018

Za vse, ki redno trenirate, je priporočljiv urnik vadbe, saj z njim lahko spremljate napredek in se prepričate, da ste vključili vse vrste vaj. Potrebujete pa tudi načrt okrevanja, ki vas bo pripravil na naslednji podvig.

Pripravili smo načrt okrevanja, ker ga potrebujejo tako amaterski kot profesionalni športniki in vanj vključili vse pomembne korake.
1. KORAK: Takoj po treningu

Okrevanje se začne isto sekundo, ko zaključite z zadnjo vajo napornega treninga. Najprej poskrbite, da se boste izognili mišičnim krčem in morebitnim poškodbam ter se dobro raztegnite. Vzemite si vsaj 10 minut časa za raztezanje. Ob tem globoko dihajte in se popolnoma umirite, preden se odpravite domov.

2. KORAK: 30 minut po treningu

Izpraznili ste zaloge energije in izločili veliko tekočine, zato že kmalu po vadbi nahranite telo. Privoščite si tudi: čokoladno mleko, hranljiv smuti in pijačo, ki vsebuje elektrolite (tu bodite pozorni na sladila in dodan sladkor). Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da morate spiti veliko količine vode. Potrebovali boste tudi beljakovine, ki pomagajo pri celjenju mikro poškodb in s tem omogočijo krajše okrevanje.

3. KORAK: Oblačila

Priporočljivo je, da še preden pripravite hranljiv obrok za po treningu, stopite pod prho in s sebe sperete pot. Dlje kot boste ostali v premočenih oblačilih, več časa imajo na volje bakterije, ki se še posebej rade zadržujejo v vlažnem okolju. Oblecite nekaj toplega in suhega, kar bo pospešilo krvni obtok. Posledično bodo organi prej dobili hranljive snovi, ki se prenašajo s krvjo in začel se bo postopek okrevanja.

4 KORAK: Moč spanja

Spanje je odlično naravno orodje, s katerim pomagamo telesu spet vzpostaviti normalno delovanje. Ko zatisnete oči, se prične postopek celjenja ran in izločanja toksičnih snovi iz telesa. Zato je pomembno, da dobite dovolj kvalitetnega spanca, tako po lažjem kot težjem treningu. Poskrbite za 6  do 8 ur spanca dnevno, tudi ob vikendih in prostih dnevih.

5. KORAK: Naslednji dan

Ker ste opravili enega od težjih treningov, se naslednji dan nikakor ne naprezajte in ne skušajte doseči enakega rezultata. Privoščite si sproščujočo aktivnost, kot je sprehod, joga ali počasen krajši tek. Nadaljujte z zdravimi obroki in navadami ter vzdržujte ritem.

Kadar načrtujete treninge, vedno poskrbite, da boste vključili tudi dni za počitek. Le tako boste lahko izboljšali športni nastop.

Ste prikrajšani za vadbo zaradi poškodb? 

Vabimo vas, da svojo zgodbo delite z nami.

Kliknite na Pregled pri specialistu ali operativni poseg in opišite svojo situacijo, težavo, bolezensko stanje.

3. maja bomo izbrali tri in vam brezplačno uredili takojšen pregled pri specialistu ali operativni poseg, če bo to potrebno. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri